A pilóta nélküli repülők népszerűségének emelkedését jól mutatja, hogy amíg becslések szerint néhány évvel ezelőtt az agrárvállalatok körülbelül 80 százaléka elzárkózott a technológiától, ma már 80 százalék nyitott rá – írja az IoT Zóna.

A portál Török Gyula drónszakértőt hivatkozza, aki arról beszélt, hogy a drónok felhasználása az agráriumban a multispektrális mérésektől a vadállomány megfigyeléséig szerteágazó, és az elvégzendő feladatoktól függően a megtérülési idejük rendkívül gyors.

A szakértő megerősítette azt is, hogy folyamatosan javul a magyarországi drónpiaci helyzet. Bővül a kínálat és hazánkban a technológiához szükséges szaktudás is kimagasló.

Drón munka közben

A drónok egyre népszerűbbek az agráriumban is, 2025-re valószínűleg "megszállják" a mezőgazdaságot – Fotó: pixabay.com

Az agráriumban legnépszerűbb felhasználási mód az úgynevezett monitoring. Multispektrális mérésekkel növényállapot-elemzéseket lehet végezni, ezáltal egyszerű detektálni a különféle betegségeket. A drónos permetezés szintén egyre elterjedtebb, a gazdákra az időjárási körülmények is nagy nyomást helyeznek, hogy térjenek át erre a módszerre. Bár Magyarországon még nem, Nyugat-Európában már jellemző az is, hogy a vadállomány megfigyelésére, számlálására és mentésére alkalmazzák a drónokat, de emellett földmérést és területszemlézést is rendkívül hatékonyan végre lehet hajtani a technológiával – sorolta Török Gyula.


A szakértő kiemelte, hogy a dróntechnológia a legkisebb agrárvállalkozásoktól a multikig mindenki számára elérhető, ráadásul a várható pályázatok meg is könnyíthetik majd az eszköz- és szoftverbeszerzést. Erre szerinte szükség is lesz, mert pár éven belül elképzelhetetlen lesz olyan gazdaság, ahol nem alkalmaznak pilóta nélküli repülőeszközt valamelyik munkafolyamatban, hiszen a drónok a munkagépekhez viszonyítva kifejezetten olcsók, és az elvégzendő feladat típusától függően rövid megtérülési idővel lehet számolni.

Egy kis drónos repülés egy 4-5 napos tanfolyammal elsajátítható, de a permeteződrónok esetében már 150 aktív órát kell ahhoz eltölteni, hogy valaki képes legyen a kezeléseket hibátlanul és felelősségteljesen megvalósítani – ajánlotta a gazdák figyelmébe Török Gyula.