A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amelyek nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizekre és a halak életfolyamataira. „E hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., amely egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes védekezőképességének támogatásában” – mutat rá Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

mate

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora

Az etetőanyaghoz keverhető innovatív adalékanyag lényegesen könnyebben emészthető a halak számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amelyek segítik bélflórájuk egyensúlyának fenntartását és erősítik szervezetük ellenállóképességét. Mindez azért is fontos, mert az elmúlt egy évtizedben szerte Európában, minden víztípusban gyakran előfordultak ismert és ismeretlen vírusos, bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.

Az etetőanyagok támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz képződhet a tómederben.

„Az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben” – magyarázza Dr. Hegyi Árpád, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója.

Hegyi Árpád

Dr. Hegyi Árpád, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója

Hozzáteszi: „Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki, amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália (pl. algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész) felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé.”

A speciális ásványi anyagok felhasználásával a halhúsban is igazolhatóan csökken a telített zsírsavak koncentrációja.

„A kifejlesztett új termék ötvözi az Intézet korábbi K+F+I pályázatainak takarmányozási eredményeit, illetve vállalkozásunk innovációját is. Ez az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet közösen szeretnénk véghezvinni” – hangsúlyozta Timár Dániel, a Timár Mix Kft. ügyvezető igazgatója. A speciális ásványi anyagok felhasználásával a halhúsban is igazolhatóan csökken a telített zsírsavak koncentrációja, és mindezzel együtt a felére csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, amely a humán táplálkozás szempontjából kifejezetten lényeges.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.