A topagrar.com német hírportál több cikkben is foglalkozik a Németország északi felében uralkodó és egyre súlyosbodó takarmányhiánnyal.

A rendkívüli hőség, a több évtizedes mélypontra süllyedt gabonatermés és a legelők fűhozamának nagymértékű csökkenése miatt az állattartó gazdák már most kénytelenek az első kaszálásából származó (télire szánt) szénát feletetni, újabb készleteket pedig csak az ország más körzeteiből, de inkább csak importból lehet beszerezni.

A kiégett legelők többnyire üresek, a fűhozam csaknem nullára csökken. A legelők öntözését pedig a német hatóságok erősen korlátozzák.

A széna ára napról napra emelkedik, „lassan már csak aranyárban lehet kapni”, ha egyáltalán van eladó az északi országrészben. Egy lótenyésztő gazda talált egy apróhirdetést, amely 2000 körbála szénát kínált eladásra, mire azonban a címet felhívta, a széna elkelt. Közben a svéd, norvég és dán állattartók is a németeknél állnak sorba, hogy szénát vásároljanak. Legutóbb tonnánként 115 euróért, vagyis a normál ár kétszereséért lehetett szénát vásárolni, ez az ár azonban várhatóan tovább fog emelkedni.

széna

Az állattartó gazdák már most kénytelenek a télire szánt szénát feletetni az állataikkal – fotó: Pixabay

A Német Parasztszövetség egymilliárd eurós likviditási segélyt sürget a gazdák részére, ennek legfelső szintű jóváhagyása azonban időt vesz igénybe, miközben az állatokat addig is etetni kell.

Fentiek alapján a német termelők sok helyütt a tenyészmarhák egy részének vágóhídra küldését, illetve a sertések alacsonyabb súlyban történő levágását fontolgatják.

Talán érdemes lenne megvizsgálni egy Magyarországról induló szénaexport lehetőségét.