Mint azt Dr. Urbányi Béla intézetigazgató hangsúlyozta, az oklevél elismerése az elmúlt évek kitartó és lelkiismeretes munkájának.

„Egyetemünkről egyedüliként kaptuk meg a díjat, mely komoly, 7 minőségi kiválasztási kritérium alapján került odaítélésre, mely címet a nyertesek 5 évig viselhetik. A díj egyben felelősség is, mivel az elvárás nem változik irányunkba: folytatni kell a kimagasló tudományos munkát, az elméleti ismeretek gyakorlatba ültetését, az eredményeink nemzetköziesítését, azok beépítését az oktatás különböző szintjeire."

Oklevélátadás

Oklevélátadás – fotó: Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén Akadémiai Díjjal tüntették ki Dr. Hegedűs Attilát, az MTA doktorát, a MATE Genetika és Biotechnológia Intézete Növénybiotechnológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát.

Dr. Hegedűs Attilát a gyümölcsfák és gyógynövényfajok nemesítését szolgáló molekuláris markerezési eljárások kidolgozásáért, nemesítési alapanyagok tesztelésére és fajták azonosítására való alkalmazásukért, valamint az általa feltárt genetikai variabilitás elismeréseként részesítették a kitüntetésben. Eredményei révén egyszerre nyílhat lehetőség az eltűnőben lévő, régi gyümölcsfajták megmentésére, az új fajták nemesítésének támogatására és mindezek újszerű gazdasági hasznosítására.

Dr. Hegedűs Attila átveszi a díjat

Dr. Hegedűs Attila átveszi a díjat – fotó: Magyar Tudományos Akadémia

Akadémiai Díjjal tüntették ki Dr. Fertő Imrét, az MTA doktorát, a MATE Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolájának vezetőjét, a hazai agrárgazdaságtanban végzett több évtizedes, meghatározó jelentőségű kutatói és oktatói munkássága, valamint a közgazdaság-tudományban folytatott tudományszervezői és intézetvezetői tevékenysége elismeréseként.

Dr. Fertő Imre és a díjátadók

Dr. Fertő Imre és a díjátadók – fotó: Magyar Tudományos Akadémia

Fentieken túl az MTA Agrártudományok Osztálya új rendes tagja lett a MATE polgárai közül Dr. Szendrő Zsolt, levelező tagjai lettek Dr. Gócza Elen és Dr. Helyes Lajos.

Dr. Szendrő Zsolt az MTA Agrártudományi Osztályának osztályelnök-helyettese, több bizottság tagja. Szűkebb szakterülete a kisállattenyésztés, azon belül a nyúltenyésztés (szelekció, tartás, viselkedés és állatjóllét, reprodukció, hústermelés és hús-minőség).

Dr. Gócza Elen a MATE Genetika és Biotechnológia Intézet Állatbiotechnológia Tanszékének vezetője, tudományos tanácsadó, címzetes egyetemi tanár. Az állatbiotechnológia területén belül alkalmazott embriológiai, illetve őssejtkutatással foglalkozik. Nevéhez fűződik a hazai embrionális őssejtkutatás alapjainak megteremtése.

Dr. Helyes Lajos a MATE egyetemi tanára, a Doktori és Habilitációs Központ főigazgatója, a Kertészettudományi Intézet igazgatója, az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke, valamint a Növénytudományi Doktori Iskola vezetője. Szűkebb szakterülete a kertészeti növények, kitüntetetten a zöldségfajok termésképzésére, beltartalmi értékeire ható abiotikus és biotikus tényezők kutatása.

Szívből gratulálunk a rangos elismerésekhez!

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.