Minden eddiginél komolyabb nemzetközi borkínálat, izgalmas szakmai előadások és szélesre tárt pinceajtók várják november 25-én és 26-án a Villányba érkező vendégeket. A Franc&Franc fórum és kóstolónap hetedik kiadása az első tematikus cabernet franc borverseny, a Franc du Monde apropóján bejárja az egész világot, de természetesen azért Villány marad a fókuszban.

Villányi borvidék

Minden eddiginél komolyabb nemzetközi borkínálat várja a Villányba érkezőket – fotó: villanyiborvidek.hu

A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC&FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire-menti cabernet franc termelők és boraik érkeztek vendégségbe. A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági cabernet franc termelő régió bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen, olyanok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.

A Villányi borvidék legrangosabb szakmai és közönségrendezvénye az idei évben egy összegzést tesz, széles spektrumot mutatva a bortermelő világ kiemelkedő cabernet franc kínálatából.

A rendezvény tematikája egyben lehetőséget teremt, hogy a 2022-ben első alkalommal megrendezett nagyszabású borverseny, a Franc du Monde tapasztalatai és TOP borainak bemutatója is beépítésre kerüljön a szakmai és közönségnap programjába.

Villányi borvidék

A korábbi években minden jelentősebb európai és újvilági cabernet franc termelő régió bemutatkozhatott – fotó: villanyiborvidek.hu

A VII. Franc&Franc Fórumot 2022. november 25-én, pénteken 9.30 órától rendezik meg, a rendezvénynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont

A szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatják meg classicus, premium és super premium kategóriában elérhető Villányi Francokat, a Franc Du Monde nemzetközi borverseny top borait, valamint cabernet franc fajtaborokat a Loire-völgyéből, Argentínából az idei évben rendhagyó módon három Master of Wine: Cees Van Casteren, Peter McCombie és Pasi Ketolainen közreműködésével.

2022. november 26-án, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatnak a vendégek a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában.

A résztvevők a Jammertal Borbirtokon gyülekeznek, majd a Bock Borászat, Gere Attila Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, a Jackfall és a Sauska borászatokban kóstolhatják meg legalább 40 villányi és külföldi pincészet cabernet franc borait.

Villányi borvidék

2022. november 26-án, szombaton a villányi pincékhez látogathatnak el az érdeklődők – fotó: villanyiborvidek.hu

FRANC&FRANC FÓRUM PROGRAMTERV (NOV. 25.)

Köszöntők

9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa

9:35-9:40 Gere Andrea, Villányi Marketing Műhely

9.45–10.05 A terroir szerepe a szőlőtermesztésre. A villányi terroir jellegzetességei a cabernet franc-on keresztül. (Előadó: Dr. Stefano Dini)

10:05-10:45 A cabernet franc szőlő érésdinamikája. (Előadók: Ipacs-Szabó István, PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet; Ruppert Ignác tulajdonos, Cellarius Kft.)

10:45- 12:15 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc. (Előadó: Horkay András nemzetközi borakadémikus, CEWI)

12:15-13:15 EBÉD

13:15 – 14:00 Cabernet franc a Loire-völgyben. (Előadó: Cees Van Casteren MW)

14:00 - 14:45 Cabernet franc Argentínában. (Előadó: Peter McCombie MW)

14:45 – 16:15 Nemzetközi fókuszban a cabernet franc. Bemutatkoznak a Franc Du Monde Nemzetközi Borverseny aranyérmes borai. (Előadó: Pasi Ketolainen MW)

16:15-16:30 Zárszó: a Franc&Franc Fórum értékelése. (Horkay András és Bock József)

Villányi borvidék

A szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatják meg a borokat – fotó: villanyiborvidek.hu

VILLÁNYI FRANC TOP12

A villányi bortermelők minden évben maguk választják ki azt a 12 bort, amely egy éven át képviseli és viszi hírét a Villányi Franc-nak idehaza és a nagyvilágban. A Horkay András borszakértő és Győrffy Zoltán borszakíró által gondozott kétnapos kiválasztáson vakkóstolón mérettetnek meg a benevezett tételek, idén 67 borból került ki a villányi TOP12.

 • Bakonyi Péter Villányi Cabernet Franc 2020 (classicus)
 • Lelovits Tamás Villányi Cabernet Franc 2019 (classicus)
 • Fritsch Pince Villányi Cabernet Franc Barrique 2019 (classicus)
 • Agancsos Pincészet Capitalis Villányi Franc 2018 (premium)
 • Vinatus Pince Villányi Franc 2018 (premium)
 • Gere Attila Pincészete Villányi Franc Csillagvölgy-dűlő 2018 (premium)
 • Bock Pince Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2017 (premium)
 • Sauska Borászat Villányi Cabernet Franc 2015 (premium)
 • Jekl Pincészet Villányi Franc 2013 (premium)
 • Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2018 (super premium)
 • Csányi Pincészet Teleki Tradíció Villányi Franc Kopár 2017 (super premium)
 • Mokos Pincészet Villányi Franc 2017 (super premium)

Villányi borvidék

A Villányi borvidék 2022 nyarán első ízben rendezte meg a Franc du Monde borversenyt – fotó: villanyiborvidek.hu

FRANC DU MONDE TOP12

A Villányi borvidék 2022 nyarán első ízben rendezte meg a Franc du Monde borversenyt, a megmérettetésre minden olyan régióból vártak borokat, ahol Villányhoz hasonlóan elsősorban fajtaborként tekintenek a cabernet franc-ra.

Az első világversenyre 8 országból 101 minta érkezett be: Franciaországból, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Törökországból, Magyarországról, sőt még Argentínából is küldtek bormintákat a versenyre.

A borok értékelése rangos nemzetközi bírálók által történt, ahol a szakmai munkát két Master of Wine is segítette. A verseny szabályzatnak megfelelőn a nevezett minták mindössze 30%-a lehetett érmes, a Top12 bor mindegyike 89,2 pont felett szerepelt és egyúttal ezek a verseny aranyérmes borai.

 • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Cabernet Franc Variáció 2020 újhordó (classicus, Villány)
 • Fritsch Pince Villányi Cabernet Franc 2019 (classicus, Villány)
 • Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2019 (premium, Villány)
 • Bodri Pincészet Szekszárdi Cabernet Franc "Dűlő" Válogatás 2019 (premium, Szekszárd)
 • Tajna Vineyards & Winery Cabernet Franc 2019 (premium, Szlovákia)
 • Blum Pince Villányi Franc 2018 (premium, Villány)
 • Havas & Timár Pincészet Franom 2018 (premium, Eger)
 • Csányi Pincészet Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc Kopár 2017 (premium, Villány)
 • El Enemigo Cabernet Franc 2016 (premium, Argentína)
 • Bock Pince Villányi Franc Ördögárok Selection 2015 (premium, Villány)
 • Csányi Pincészet Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2002 (muzeális, Villány)
 • Bock Pince Cabernet Franc 1993 (muzeális, Villány)