Október 20. és 22. között rendezi meg immár 81. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban – jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten.

OMÉK

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára – fotó: OMÉK

Valódi vidéki kavalkád várja a fővárosiakat és a fővárosba látogató vidékieket a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén 2023. október 20-22. között. Az eseményt kétévente rendezi meg az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium égisze alatt, célja pedig nem más, mint egy színes, családi program keretében bemutatni a hazai agrárium és élelmiszergazdaság teljes spektrumát.

Az OMÉK természetesen a szakmai látogatókat is éppúgy várja, mint a nagyközönséget, hiszen kitűnő alkalom arra, hogy az agrárgazdaság jeles képviselői kapcsolatot építsenek hazai és külföldi beszerzőkkel, illetve üzleti lehetőségeket találjanak. „A múlt, a jelen, és a jövő csodálatos összekapcsolásával, akarva-akaratlanul, az OMÉK napjaink egyik legizgalmasabb és legfontosabb kihívására, a generációváltásra hívja fel a figyelmet" - mondta el Farkas Sándor miniszterhelyettes az OMÉK időpontjának bejelentése kapcsán. „2010-ben a gazdaságok 28 százalékát irányította 65 éves vagy annál idősebb személy, 2020-ban ez a szám már 35 százalékra nőtt. Ahhoz, hogy a gazdatársadalom nemzedékváltása a hazai agráriumban megvalósulhasson, szükség van ösztönző jogszabályi környezetre, de ugyanígy modern felsősoktatásra és szakképzésre is. Ezeknek az intézményeknek a népszerűsítésében is sokat várunk az idei OMÉK-tól" – folytatta.

Farkas Sándor kiemelte: az agrárium szakmai seregszemléje a generációváltásra hívja fel a figyelmet az ágazat népszerűsítésével együtt, emellett a gazdaközösség ismereteinek bővítéséhez járul hozzá.

A gazdálkodók között a 60 és 69 év közöttiek adják az irányítók 27 százalékát, a statisztikai hivatal agrárcenzus adatai alapján folytatni kell a fiatal gazdálkodói kör kiemelt támogatását – húzta alá.
Az államtitkár kiemelte, hogy a tárca a 2023-ban indult új közös agrárpolitikában kiemelten kezeli a generációváltás elősegítését, új eszköz lesz a gazdaságok átadásának támogatása, ennek jogszabályi alapjait megteremtette a januárban életbe lépett törvény is.

A hosszú múltra visszatekintő rendezvény a magyar agrárium kiemelkedő ünnepe, a magyar föld ünnepe a gazdák ünnepe, és mindazoké, akik a mezőgazdaságot nap mint nap működtetik – mondta.



Az OMÉK célja az is, hogy a kiváló minőségű magyar élelmiszereket bemutassák, illetve, hogy a magyar agrártermékeknek mind belföldön, mind külföldön megfelelő felvevőpiaca legyen. Több száz négyzetméteren ismerkedhetnek meg a szakmai résztvevők a hazai vállalkozások külpiacra lépését, a magyar termékek nemzetközi színtéren való minél szélesebb megismertetését végző AMC tevékenységével. Reményeik szerint idén is több tízezren látogatnak el a háromnapos rendezvénysorozatra.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta: a magyar vidék, a magyar hagyomány egy szeletét mutatja be az OMÉK, amelyen az idén is lesz termelői vásár.

Az OMÉK elsősorban a szakma számára fontos találkozóhely, az utóbbi években azonban legalább annyira felértékelődött a közönségcsalogató oldala is.

Az OMÉK nem csak azért lehet vonzó célpont a családok számára, mert a belépőjegy ára rendkívül kedvező, hanem azért is, mert minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő programokat. A rendezvényre ezúttal mindössze 1000 forintért lehet majd belépni" – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Hozzátette: az évek óta népszerű programok közül idén is megépül a Kárpát-medence legnagyobb termelői vására, ahol többek között biotermékek, húskészítmények, mézek, valamint további házi és kézműves termékek széles kínálatával várják a látogatókat. Elmaradhatatlan az őshonos magyar állatokat bemutató udvar, a Hungarikum sziget és a gyermekprogramok is.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője – fotó: OMÉK

Színvonalas koncertekkel, bábelőadásokkal, játékos, ugyanakkor szemléletformáló foglalkozásokkal várják az óvodás és iskoláskorú gyermekeket egyaránt. „Az OMÉK hamisítatlan családi program, ahol mindenki megtalálhatja a neki megfelelő kínálatot: jelen lesznek a legmodernebb és legnagyobb mezőgazdasági gépek, neves élelmiszeripari gyártók hozzák el innovációikat, de az sem fog csalódni, aki a kézműves élelmiszerek iránt rajong. Sőt, a gasztronómia szerelmeseinek is érdemes lesz kilátogatni a Hungexpora, hiszen idén is neves éttermek települnek a gasztropasszázsra. A borok szerelmesei pedig egy egész borszemináriumi téren ismerkedhetnek a legfinomabb nedűkkel" – tette hozzá Ondré Péter.

A szakmai programban az agrárgépészet és az élelmiszeripar számos konferencián szerepel, emellett szakmai fórumot biztosítanak az ágazat szereplőinek, hogy az agrárgazdaság aktuális kérdéseit megvitassák. Az OMÉK fontos feladata, hogy hozzájáruljon a felnövekő korosztály ismeretanyagának bővítéséhez, ezért mintegy tízezer szakiskolást látnak vendégül és a szakácsiskolák főzőversenyét is megtartják.

Az őshonos udvarban látható lesz a Magyarországon tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokasága, köztük a magyar szürke szarvasmarha, a kárpáti borzderes szarvasmarha, a magyar parlagi szamár, a kovásznai sárgafejű berke, a gyimesi racka juh is.

Az OMÉK számos szakmai találkozónak, előadásnak és díjátadónak is otthont ad majd. Több száz négyzetméteren mutatkozik be az Agrármarketing Centrum exportfejlesztési projektje, a Hungarian Food Business Program. A mintegy 30-50 céget felvonultató közösségi standon lehetőségük nyílik arra, hogy a környező országokból érkező, az Agrármarketing Centrum által felkutatott üzleti partnerekkel ismerkedjenek meg. A standon a kiállítók termékeiből látványkonyhát is üzemeltetnek majd

A szervezők reményei szerint az idén legalább ötvenezer ember látogat majd ki a háromnapos rendezvényre, azzal együtt, hogy az OMÉK költségvetése a gazdasági helyzet miatt alacsonyabb lesz.