A lapnak nyilatkozó Martin Bertau professzor szerint a keletkezett bioetanolt üzemanyagba bekeverve, illetve tisztító és fertőtlenítő szerként is fel lehet használni, amelyet eddig cukorrépából és gabonafélékből állítottak elő. Németorszában évente 650 millió liter almalét gyártanak, amelynek során a keletkező présmaradék mennyisége elérheti a 300.000 tonnát.

Almamaradványokból bioetanol.

A bioetanol mellett még ecet- és citromsav is keletkezik – fotó: MTI

Az ilyen feldolgozás céljaira leginkább alkalmasak az almahulladékok, amelyeket a jobb feltárás céljából egy speciális, mikroorganizmusok felhasználásával nyert enzimkomplexummal kell kezelni. Az almelé gyártás présmaradékát korábban is próbálták etanolgyártáshoz felhasználni, Dr. Doreen Kaiser kutató szerint azonban az enzimes feltárás lényegesen javította a kihozatalt.

Az enzimes kezelés lehetővé teszi, hogy a hosszú láncú cukormolekulákat egyszerű cukorrá alakítsák át, amelyeket aztán élesztő hozzáadással könnyen erjeszthetnek, és megfelelő koncentrációjú etanollá alakíthatnak. Az új módszerrel történő feldolgozás további előnye, hogy a gyártás melléktermékeként még ecet- és citromsav is keletkezik.