Az angol Argus Media piacelemző cég megállapítása szerint, Oroszország továbbra is a globális műtrágya kereskedelem kiemelt fontosságú szereplője marad, mivel ammóniából a világforgalom 23, káliumból 21, karbamidból 14, foszfátokból pedig 12 százalékát tartja kezében – írja a producer.com

műtrágya

Oroszország továbbra is a globális műtrágya kereskedelem kiemelt fontosságú szereplője – fotó: pexels.com

Ezt a pozícióját gyakorlatilag más országok hosszabb távon sem veszélyeztetik tekintettel arra, hogy az alapanyagok lelőhelyeinek nagy része Oroszországban található.

Az utóbbi időben azonban, a globális műtrágya kereskedelem lebonyolításában jelentős zavarok keletkeztek a hagyományos szállítási útvonalak elakadása révén, az új útvonalak kialakítása pedig nagyon megdrágítja a szállításokat.


Mindez azonban az orosz-ukrán háborúval együtt különös mértékben megnövelte az oroszországi műtrágya források jelentőségét.

A nagy agrártermelő országok viszont erősen tartanak egy globális műtrágyahiány kialakulásától, ami hatalmas terméskiesést jelenthet számukra.

Több ilyen ország – köztük az eddig erősen import függő Brazília – igyekszik saját gyártókapacitásait gyorsított ütemben fejleszteni.

Az orosz export egyelőre még felfelé ível, értéke 2022-ben 7,9 millió tonnát tett ki, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évi mennyiséghez képest.

Mike Nash, az Argus Media részéről megjegyezte, hogy a növekmény nagy része – többek között mintegy 500.000 tonna diammónium-foszfát – meglepő módon az iparilag fejlett országokba irányult. A következő években pedig az orosz világpiaci exportkiesések miatti esetleges hiányt jórészt India pótolhatja, bár kálium műtrágyákból maga is orosz importra van utalva.