Stratégiai megállapodás keretében, Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével köteleződött el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Vitafort - Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. annak a célnak teljesítésére, mely a kutatások maximális támogatásával a jövőt megalapozó fejlesztések, a hosszútávon fenntartható mezőgazdasági termelés megteremtését szolgálja.

Nagy István: "Fel kell készíteni a magyar agráriumot, hogy nyitott és kész legyen az új információk befogadására." – fotó: Hungrana Kft.

A Hungrana Kft., mint hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is arra törekedett, hogy a legjobb minőségű, ellenőrzött, GMO mentes alapanyagból, hatékony gyártás során GMO mentes termékeket állítson elő partnerei számára. A gyár a kukoricafeldolgozás során keletkezett, technológiai szempontból melléktermékként létrehozott, de üzleti oldalról társterméknek számító takarmánytermékeket állít elő a Szabadegyházán található üzemében.

A takarmánytermékek mennyisége csaknem 400 ezer tonna, amelynek körülbelül kétharmadát a keményítő nagyobb részének kiválasztása után visszamaradó, rostban és fehérjében gazdag CGF teszi ki. A Hungrana Kft. hosszú évek óta sikeres partneri kapcsolatot ápol a Vitafort Zrt.-vel, így a most született megállapodásnak köszönhetően még szorosabb szakmai kooperáció és stabilabb partnerség épül a két nagyvállalat között, és a hazai takarmányértékesítésben is folyamatos és stabil növekedés várható.

A stratégiai megállapodás aláírása – fotó: Agroinform.hu

„Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a magyar agráriumot támogassuk, ezért a kukorica alapanyagot, mintegy közel 1,2 millió tonnát hazai termelőktől vásároljuk, és termékeinket, a takarmány-alapanyagok jelentős részét is a magyar piacon értékesítjük, illetve a jövőben az exportot tovább szeretnénk csökkenteni, hogy a biztosan GMO mentes alapanyagból készített takarmányok elsősorban a magyar gazdákhoz juthassanak el, és a hazai állattenyésztés javát szolgálják." – mondta Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója.

Magyarország évek óta elkötelezett a GMO mentes mezőgazdaság mellett, az új Nemzeti Fehérjeprogram fókuszában a génmódosított termékek visszaszorítása mellett a gabonanövények ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékek állnak. A programot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) koordinálja majd, így a stratégia megállapodás is ezt a törekvést szolgálja, segíti a Fehérjeprogram egyik pilléreként.

Reng Zoltán: "Ez a megállapodás a gazdálkodóknak hosszútávon jelent majd versenyképességet." – fotó: Agroinform.hu

„A Hungrana által jelenleg gyártott takarmánytermékek értékesítéséhez megvannak az állandó partnereink, piacaink, ezért elsődleges célunk stabilizálni azt, amit eddig elértünk, és hozzájárulni ahhoz, hogy a nemrég meghirdetett, és cégünk által is támogatott Nemzeti Fehérjetakarmány Programban egy

garantáltan GMO-mentes alapanyagot biztosítsuk a magyar takarmányipar számára.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a jövőben a NAIK kutatóbázisán, szakemberei segítségével a kutatás-fejlesztés hatékonyságát tudjuk majd növelni, mely az agrárium egészére hatással lehet. Hosszútávú célunk a nemzeti fehérjekincs megóvása és növelése, a hazai fehérjeforrások fejlesztése és hatékony felhasználása, a fenntartható fejlődés és innováció megteremtése” – tette hozzá Reng Zoltán.”

A stratégiai együttműködés középpontjában álló fehérjeprogram fontos célja a gazdaérdekeltség megteremtése, amihez egy összetett, teljes termékpályát magába foglaló rendszert kell kiépíteni Magyarországon. Egy globális piac részeseként a magyar agráriumnak a környező országok termékeivel kell felvenni a versenyt, amihez a megfelelő alapanyag és minőség elengedhetetlen. A programmal járó innováció a magyar mezőgazdaság szereplőinek, hosszútávon tudja garantálni a versenyképességet.