Csehország mezőgazdasági területének 80 százalékán rendkívüli szárazság uralkodik, amilyenre a kutatók megállapítása alapján 500 éve nem volt példa – írja az ekolist.cz.

Az idei termés nagy részét már aligha lehet megmenteni – fotó: Pixabay

Az esetleges terméskieséseket egyelőre nem lehet pontosan felbecsülni, mivel szakértők szerint a negyedik-ötödik éve tartó aszály enyhülése helyett annak további elmélyülése várható. Május közepén volt egy közepes esőzés Beszkidekban és Dél-Csehorszában, de ez a csapadékhiányt nem pótolta, mivel a termőtalaj legfelső, 30-40 cm-es rétege az egész országban erősen ki van száradva.

Miroslav Toma agrárminiszter április utolsó hetében értkezletre hívta a mezőgazdaság és az öntözés körzeti szakértőit az országos helyzet áttekintése és az enyhítés lehetőségeinek megvitatása céljából. Az idei termésnek egy tekintélyes részét már aligha lehet megmenteni, a szaktárca azonban a konzultáció alapján az eddig fehasznált 2,0 milliárd koronán felül újabb 2,5 milliárd koronát (~ 30 milliárd Ft) különített el az öntözésre, illetve az aszály kihatásainak enyhítésére.

Ezzel gyakorlatilag a szakminisztérium pótlólagos finanszírozási lehetőségei kimerültek, további segítséget a gazdák a bankoktól várhatnak. Egyelőre azonban a legfontosabb feladatnak a lakosság ivóvíz ellátásának biztosítását kell tekinteni.