Az Európai Unió Copernicus szolgálata múlt héten tette közzé nyári előrejelzését, amely Európa-szerte a mezőgazdaság szempontjából fontos térségeiben a megszokottnál melegebb és szárazabb időt jósol a nyárra – írja a g7.hu.

Az eddigieknél melegebb és szárazabb nyár jöhet – fotó: Pixabay

A Copernikus előrejelzése szerint júliusra több, mint 50 százalékos valószínűséggel Spanyol-, Francia- és Olaszország jelentős részén melegebb lesz az időjárás a sokéves átlagnál. Ennél kisebb, 40 százalékos eséllyel jósolják a szakemberek, hogy Közép-Európa jelentős részén, így Magyarországon is, a szokásos szintnél jóval kevesebb csapadék hullik majd.

Természetesen nincs kőbe vésve, hogy így lesz, viszont a Copernicus időjárási előrejelző modellje már több esetben bizonyította pontosságát. Ha ezúttal is bekövetkezik a jóslatuk, az nemcsak a növénytermesztők számára rossz hír, hanem minden olyan vállalatnak, amely tevékenysége valamilyen módon a folyók vízhozamához vagy hőmérsékletéhez köthető. A tavaly nyári nyugat-európai hőhullámok például több milliárd euró értékű veszteséget okoztak.