E heti körkérdésünkre a következő cégek válaszoltak: Agrofil-SZMI Kft., Agrogazda.hu mérőműszerek Kft., DryerDoctor Kft., Dyntell Magyarország Kft., FarmFacts Hungary Kft., GrainMonitor Kft., KITE Zrt., Nowton Kft., PlantCT Europe Zrt.

Lajos Mihály, ügyvezető – Agrofil-SZMI Kft.

Az Agrofil-SZMI Kft. 20 éves precíziós tanácsadói és fejlesztői tapasztal áll az agrárdigitalizációs pályázatban érdekelt termelők rendelkezésére. A legalapvetőbb szolgáltatás csomagunk is megfelel a pályázat követelményeinek azzal, hogy tartalmazza a zónalehatárolás, talajmintázás, differenciált kijuttatás szolgáltatásokat is.

szabályos parcella

Egy szabályosan kialakított nagyparcellás kísérlet elrendezése – forrás: Agrofil-SZMI Kft.

parcella

Módszertanilag helytelen gyakorlat a következtetések levonására – forrás: Agrofil-SZMI Kft.

E két évtized szakmai fejlesztő munkája rávilágított arra, hogy a műszaki technológia megléte és készségszintű használata csak az egyik pillére az okszerű és haszonnal kecsegtető precíziós gazdálkodásnak. Számunkra egyértelmű, hogy minőségi és korszerű adat nélkül az arárdigitalizációval sem környezeti, sem pedig anyagi hasznot célzottan elérni nem lehet. Közel 15 éve folyamatosan dolgozunk azon, hogy a 40-50 éves adatbázisokat megújítsuk a tápanyag-utánpótlási javaslatokban, hogy a genetika (fajta/hibrid) és a tápanyag-gazdálkodás interaikcióit figyelembe vegyük a differenciált kijuttatások tervezése során, mind a felhasznált dózisokban, mind az alkalmazott tőszámokban.

tőszám kísérlet

Tőszám- és nitrogénreakció kísérletek 2021 – forrás: Agrofil-SZMI Kft.

kukorica

Sorsűrítéses kukoricahibrid-karakterisztika kísérletek, Püski 2021. – forrás: Agrofil-SZMI Kft.

Kiemelt jelentőségű, hogy javaslatainkból távol tartsuk a hatástalan, ámbár szakmainak és hatékonynak tűnő elméleteket, gyakorlatokat, melyek alkalmazása elérhetetlenné tenné az eredeti célokat. Friss, időszerű, megbízható, valóban független és valóban szakmai információk hozzáféréséhez – méreteiben és tudásanyagában is – hatalmas kísérleti rendszert működtetünk, melyek eredményei partnereink számára mind a digitális, mind pedig a hagyományos (analóg) gazdálkodásban felbecsülhetetlen anyagi és környezeti előnyöket jelentenek. Ezek az eredmények precíziós partnereink számára az AgroFIELD Teremelői Club szaktanácsadási modellünkben nagy kedvezménnyel, akár ingyenesen is igénybe vehetők.

Szolgáltatási csomagunk legnagyobb értéke a kísérleti rendszerünkből származó adat és az azokkal elérhető valódi haszon, valamint az ezt magába foglaló AroFIELD Termelői Club ínyenc szakmai közössége és szellemisége.

Varga Gábor – Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.

  • 5 fajta robotpilóta rendszer, különböző pontossági szintekkel
  • 8 fajta GPS-es sorvezető készülék
  • 5 fajta meteorológiai állomás

rtk

FJ Dynamics RTK – fotó: Agrogazda.hu

Az Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.-nél nem 5-6 millió Ft-ba kerül egy +/- 2,5 cm azaz RTK pontos robotpilóta rendszer. Így akár két komplett robotpilóta rendszer is kijön minden egyes pályázaton elnyert robotpilóta árából! Egyszerűen a pályázat pár apróbb módosításával 1db helyett akár 2 db traktort is fel tudnak szerelni a rendkívül pontos és megbízható RTK-s robotpilóta rendszereinkkel. Kiszállítva, beszerelve, kezelő számára betanítva! Kérjen pontos tájékoztatást és árajánlatot termék szakértőinktől.

rtk

UNIDRIVE_PLUS+ECU+GPS – fotó: Agrogazda.hu

1. Legolcsóbb, nagy nyomatékú FJ Dynamics RTK 1.900.000Ft + áfa -tól
2. Könnyen átszerelhető 2. gépre LD-Agro UniDrive, RTK 2.990.000Ft + áfa -tól
3. Nagy nyomatékú LD-Agro UniDrive Pro, RTK 3.190.000Ft + áfa -tól
4. Kormányzásra előkészített LD-Agro SteerReady Drive, RTK 2.699.000Ft + áfa -tól
5. Utólagos hidraulikus LD-Agro Hydraulic Drive, RTK 3.799.000Ft + áfa -tól

rtk

UNIDRIVE+ECU+HARXON+GPS – fotó: Agrogazda.hu

Természetesen a csomagok jelentősen olcsóbban 0-18 cm-es pontossággal is megvásárolhatóak! Továbbá az ISOBUS vezérlés is hamarosan elérhető lesz. Az árak tájékoztató jellegűek!

Speiser Ferenc – DryerDoctor Kft.

Előny a vevőnél, a végén féláron

A szemestermény-szárítás magas energiaigényű technológia, ám az árukukorica esetében mégis nélkülözhetetlen.

A DryerDoctor Kft. IT-bázisra épített megoldásával a korábbi jellemző energiafogyasztáshoz képest gyártmánytól függően 10-20-30% energiát spórolhat meg, miközben a kukorica beltartalmi értékét is óvja. Csökken a törtszem, liszt mennyisége, azaz a veszteség, ezen keresztül a toxinképződés, így a tárolás során keletkező súlyos problémák is megelőzhetők. A túlszárítást is megszüntetheti, ezáltal pedig az eladható tömeg nő.

A Videokontroll szemestermény-szárító felügyeleti rendszer a kontrollált szárítás alapgépe. A szárítózónában elhelyezett érzékelők helye beazonosítható, pontosan pozicionált. Bevált technológia, már 125 üzemben használják, több mint 25 000 darab felszerelt hőmérséklet-érzékelővel. A rendszer a teljes szárítózónát kontroll alatt tartja, a monitoron megjeleníti a mért maghőmérsékleti értékeket, és tízpercenként rögzíti.

mobil

Távolról is megtekintheti, miként alakul a maghőmérséklet a szárítás folyamatában – fotó: precíziósszárítás.hu

Amellett, hogy a tűzveszély felderítését segíti, a szárítási folyamat optimalizálására is lehetőséget ad. Minden, az optimális működést zavaró eltérésre fény derül (2. kép), ennek nyomán az eltérést okozó tényezők elhárítására is lehetőség van. A vezérgép, azaz a szárító beállítása után a teljes technológiai sor optimalizálásával további eredmény érhető el, akár az évente szárítható termény mennyiségét is jelentősen növelve, vagy a szárítási szezont rövidítve, ha a mennyiség limitált.
Ez a szolgáltatásunk az AGROmashEXPO kiállítás innovációs díját is elnyerte.

A beruházás költsége – mivel energiahatékonyság-javító beruházásról van szó – a TAO-adókedvezménnyel a költségek 65 százalékáig mérsékelhető. Az elért szén-dioxid-megtakarításból származó kvótát a szabadpiacon értékesíteni is lehet. Így a beruházás akár egy éven belül is megtérülhet!
fénytörés

A hirtelen felhevülő mag megreped

Salga Péter – Dyntell Magyarország Kft.

Pénzügyi kontrolling szolgáltatás

A növekvő energia- és inputanyagárak, valamint a munkabérigények egyre fontosabbá teszik az önköltségek és a profit kimutatását. A könyvelésből túl későn és túl átlagoltan jönnek ki a költségek ahhoz, hogy finomhangolni tudjuk a tervezést és a tevékenységet, hiszen ehhez táblánként, sőt cellánként van szükség az adatok elemzésére, mindez pedig valós időben kell történjen.

Nem elég például tudnom, összességében mennyit fizettem a szárítónak, azonosítanom kell azt is, hogy adott táblában milyen volt a kukorica nedvességtartalma, hogy a következő évben ezzel tervezni tudjak. Másrészt nem elég az év végén látnom az adott táblára eső költségeket, hiszen májusban el kell tudnom dönteni például azt, hogy érdemes-e még a repcét növényvédő szerrel kezelnem, vagy már így is, úgy is veszteségbe fordult a tábla.

Szakértő kollégáink saját fejlesztésű Dyntell Bi üzleti intelligencia rendszerünkkel rá tudnak kapcsolódni a cég rendszereire (AgroVir, Riska, Excelek).


Dr. Gyódi Péter – FarmFacts Hungary Kft.

NEXT Farming digitalizációs és precíziós gazdálkodási megoldások

A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekhez a NEXT Farming hardverek, szoftverek és szolgáltatások egy kézből biztosítanak megoldásokat. Ennek az az előnye, hogy minden részlet tökéletesen illeszkedik egymáshoz.

A rendszer központi eleme a NEXT Farming Office szoftvercsomag, mely a precíziós gazdálkodás információinak teljes körű nyilvántartásán és térképi kezelésén túl lehetővé teszi a munkaműveletek automatikus dokumentálását is. A szoftver képes kommunikálni a legtöbb monitortípussal, és ezáltal biztosítja, hogy a precíziós gazdálkodás adatait egy programban tartsuk nyilván. A táblakontúrok, nyomvonalak stb. is használhatók a különböző monitorokon, így az adataink mindenhol azonosak lesznek.

A NEXT Farming rendszerében a helyspecifikus tápanyag-utánpótlást a GreenSeeker ISOBUS nitrogénszenzor, a TalkingFields műholdas térképek és a precíziós talajvizsgálat adatai alapozzák meg.

hozam

A differenciált anyagkijuttatási tervekhez és a talajvizsgálatokhoz a 10x10 méteres felbontású, több év műholdas felvételeiből készült TalkingFields térképek nyújtják az alapinformációt. Fejtrágyázáshoz a nitrogénszenzor mellett a NEXT Farming Office programban lévő NDVI térkép is használható.

A NEXT meteorológiai állomások biztosítják az agrometeorológiai adatokat a növényvédelmi előrejelzésekhez. Ezek az adatok is automatikusan bekerülnek a NEXT Farming Office programba, mely egy olyan korszerű farmmenedzsment-szoftver, mely az egész digitális átállás és precíziós gazdálkodás központi kulcseleme. Itt történik a gazdálkodás adatainak nyilvántartása, a költségek és bevételek kezelése, a készletek nyilvántartása is.

A program lehetőséget ad a precíziós gazdálkodáshoz szükséges alapinformációk térképi megjelenítésére és az azokon alapuló kijuttatási térképek, különböző stratégiák alapján történő elkészítésére is. A NEXT Farming rendszer lényege, hogy azt a gazdálkodók önállóan is használni tudják.

next farmint

Német István technológiai vezető – GrainMonitor Kft.

A szemes termény tárolásakor számtalan probléma léphet fel, egy viszont elmondható: minden probléma annak indulásától folyamatosan és jól megfigyelhető hőmérséklet-emelkedéssel jár. Elég egyszerűnek tűnik a képlet, a megoldás "csupán" az, hogy a több ezer tonna terményünkben mielőbb megtaláljuk ezeket a pontokat, legyenek bárhol. A GrainMonitor megoldása ebben nyújt segítséget a gazdáknak.

Folyamatos, gondozásmentes és automatizált felügyeletet nyújt a terménytárolás során. Segítségével időben észlelhetők és lokalizálhatók a terményhalomban fellépő káros folyamatok, így tervezetten, időben megtörténhet a beavatkozás. Csökkenthető a tárolásból származó veszteség, valamint a termény kezelésekor felmerülő költségek is precíziós terményfelügyeleti rendszerünk segítségével.

szonda

A GrainMonitor folyamatos, gondozásmentes és automatizált felügyeletet nyújt a terménytárolás során – fotó: GrainMonitor Kft.

Kecskés Zsolt kiemelt szolgáltatásértékesítési igazgató – KITE Zrt.

A KITE Zrt. szolgáltatásai elengedhetetlenek a rendszerszintű üzemeltetéshez. Csomagokba rendezve minden partnerük részére korlátozás nélkül, egyre magasabb szolgáltatási szinten biztosítják azokat a pályázat megvalósításának idejére és természetesen a fenntartási időre is.

Kiemelt szolgáltatásaik közé tartozik a helyes adatgyűjtésben segítséget nyújtó gépüzemeltetést támogató szolgáltatásuk (GTSZ), amely lépésről lépésre, a gépekben rejlő legmagasabb potenciál kihasználásban nyújt segítséget, pl. dokumentációs és gépüzemeltetési oktatásokkal, a törzsadatbázis kialakításában, a vetőgép-diagnosztikában és vetőmagtételre történő leforgatásában, telefonos ügyfélszolgálattal, napi/heti, illetve szezon gépüzemeltetési jelentéssel, feladatokhoz igazított traktorpótsúlyozási ajánlással, kombájnkalibrációval és helyes gépüzemeltetéssel stb.

kite

A KITE Zrt. szolgáltatása az addig kihasználatlan táblarészeket is végre termőhellyé teszi – fotó: KITE Zrt.

A talajokhoz köthető georeferált és helyspecifikus szolgáltatásokkal megismerve a talajainkat, a növény igényét szem előtt tartva szolgálják ki azt. Ehhez 8 lépést hajtanak végre, hiszen termőképességi térképet állítanak elő, a menedzsmentzóna-lehatárolást követően precíziós talajmintavételt követően akkreditált laboratóriumban elemezve a mintákat, ellátottsági térkép készül, majd hozamcél alapján tápanyagtervet és változó dózisú (alap-, fejtrágya, vetés és mészszóráshoz) kijuttatástérképet generálnak.

Az Agrometeorológiai állomás adataihoz köthető növényvédelmi előrejelzési szolgáltatással a KITE saját fejlesztésű, teljes felszín feletti és alatti, 7 mérőszenzorral felszerelt – a partnergazdaság területére telepített – mérőállomása nemcsak a múltbéli adatok mérésére szolgál, hanem az Aszálymonitoring és a Növényvédelmi előrejelzés applikációkkal segíti a jövőbeli beavatkozások tervezését is.

kite

Keresse bizalommal a KITE Zrt. 117 főből álló legnagyobb országos szaktanácsadói hálózatát – fotó: KITE Zrt.

A KITE negyedik kiemelt szolgáltatása a 3D vápakészítés, ami a sík lefolyástalan területeken nyújt a belvíz ellen segítséget. Ez a szolgáltatás az addig kihasználatlan táblarészeket is végre termőhellyé teszi!

Valódi komplex szaktanácsadási szolgáltatások kapcsán keresse a KITE Zrt. 117 főből álló legnagyobb országos szaktanácsadói hálózatát a www.pgr.hu oldalon, és forduljon hozzájuk bizalommal kérdéseivel!

Tóth Miklós – Nowton Kft.

Az Agribit célja, hogy olyan eszközöket adjon a magyar gazdák kezébe, amelyek segítségével hasznos információkat kapnak a gazdák növényeik környezetéről. Az Agribit első eszközének fejlesztése során fontos cél volt az is, hogy a kisebb területeken gazdálkodók számára is elérhetővé váljanak azok a technológiák, amik méretgazdaságossági okokból csak a nagyobbak számára voltak eddig kifizetődőek.

Jelenleg ott tart a fejlesztés, hogy már bruttó 100.000 forint alatti összegért kézbe vehet a gazda egy szolárlámpa egyszerűségű szenzorcsomagot, melyet csak le kell szúrnia a felügyelni kívánt területre, és már jönnek is az adatok. Ráadásul a konkurens megoldásokkal szemben itt nincs szükség bonyolult antennák kiépítésére, mert a rendszer mobilinterneten keresztül kommunikál. Ennek egyéves üzemeltetési költségét pedig szintén sikerült annyira leszorítani, hogy az eszköz mellé ajándékba kaphassák a vásárlók.

eszköz

Az Agribit szenzorcsomagja a környezet páratartalmát és hőmérsékletét, valamint a talaj hőmérsékletét és nedvességét méri, így segítve a gazdákat a mindennapos teendők elvégzésében. A rendszerben ráadásul lehetősége van a gazdáknak különböző riasztások beállítására, így felkészülhetnek a növénybetegségekre, tökéletesen időzíthetik a vetést és a permetezést is.

A rendszer teljesen automata és gondozásmentes. Nem szükséges benne akkumulátort sem cserélni, mert a tetején levő napelem ellátja energiával egész éven keresztül az eszközt.

Összefoglalva tehát, ha egy gazda a legjobb megtérülést keresi precíziós beruházásai során, akkor mindenképpen egy olyan rendszert érdemes választania, amiből a legtöbb hasznos információt tudja visszacsatolni a lehető leghamarabb mindennapi munkájába.

eszköz

Nagy István – PlantCT Europe Zrt.

A mezőgazdasági termelőnek egyre kiszámíthatatlanabb, gyorsuló ütemben változó körülmények között kell gazdálkodnia. Gondoljunk a közelmúltbeli példákra: geopolitikai konfliktusok miatt megugró szénhidrogénárak és ezzel együtt elszálló inputárak (műtrágya, gázolaj), vagy a munkaerőhiány és az infláció miatt növekvő bérköltség. A gazdasági hatások mellett a klímaváltozás tovább nehezíti a termelők életét az egyre szélsőségesebbé váló időjárási körülmények miatt.

Milyen módon kezelheti ezeket a kihívásokat egy gazdálkodó? A válasz a tudatos, tervezett és átlátható gazdálkodásban rejlik, mely figyelembe veszi a külső körülményeket, és a szükséges minimumra csökkenti a beavatkozások számát. Ezzel elérhető az adott körülmények közötti legkisebb inputanyag-felhasználás (pl. műtrágya, növényvédő szerek, gázolaj), a lehető legkisebb alkalmazotti létszám (alacsonyabb bérköltség) és az időjárási körülmények esetén elérhető legnagyobb mennyiségű és/vagy legmagasabb minőségű termés.

Hogyan segíthet ennek elérésében a precíziós gazdálkodás? A precíziós gazdálkodási rendszerek segítik a termelőket a tények megismerésében (pl. időjárási paraméterek), előre jelzik a várható eseményeket (pl. milyen időjárás várható, illetve milyen növénybetegségek kialakulása valószínűsíthető), valamint megkönnyítik a rendelkezésre álló információk alapján történő döntéshozatalt (pl. mikor és milyen munkát végezzen a termelő).

Ezek rögzítésre kerül(het)nek egy elektronikus gazdálkodási naplóban, mely átláthatóságot eredményez. Ezek által növelhető a termelési hatékonyság és a termelők – a növénykultúrától és gazdálkodási helytől függően – 20-50%-os többletjövedelemre tehetnek szert.

Mi a PlantCT-nél azért dolgozunk, hogy a fenti értéktöbbletből minél többet realizálhassanak ügyfeleink az általunk kínált szolgáltatás használatával. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, látogasson el weboldalunkra: www.plantct.com, vagy keressen minket a +36 30 663 0224 telefonszámon!

1. Legolcsóbb, nagy nyomatékú FJ Dynamics RTK 1.900.000Ft + Áfa -tól
2. Könnyen átszerelhető 2. gépre LD-Agro UniDrive, RTK 2.990.000Ft + áfa -tól
3. Nagy nyomatékú LD-Agro UniDrive Pro, RTK 3.190.000Ft + áfa -tól
4. Kormányzásra előkészített LD-Agro SteerReady Drive, RTK 2.699.000Ft + áfa -tól
5. Utólagos hidraulikus LD-Agro Hydraulic Drive, RTK 3.799.000Ft + áfa -tól