Miközben a benzin és a gázolaj beszerzési ára ismét csökken a töltőállomások számára, tovább csúszik a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának újraindítása, amelyet eredetileg december 2-ra, péntekre terveztek.

Az index.hu információi szerint a tegnapi nyomáspróbán újabb repedést találtak a rendszerben, így

minimum 3 napos csúszás lesz az újraindításban.

November közepén derült ki, hogy a Mol Dunai Finomítójában nagyobb léptékű meghibásodás történt, amikor az olajfinomító egyik komplett üzemét újra szerették volna indítani. A finomító kapacitása majdnem a felére esett vissza.

A problémák miatt a Mol kutakon újabb vásárlási limitet vezettek be, illetve a Mol számos benzinkutat üzemeltető partnerének sem benzint, sem gázolajat nem szállított.

A Mol többek között azzal indokolta a határozatlan időre szóló korlátozást, hogy a hatásági ár miatt megugrott az üzemanyagkereslet, illetve megszűnt az import.

Minden csepp számít, a Mol olaj- és gázkitermelést folytat Algyőn

Minden csepp számít, a Mol olaj- és gázkitermelést folytat Algyőn – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A hét elején az RTL Híradójának kérdésére a Mol azt is elismerte, hogy a napokban részleges, jellemzően pár óráig fennálló termékhiány a hálózatuk 20 százalékában jelentkezett.

Szintén a hét elején a Miniszterelnökség az üzemanyag ársapkák január 1-je utáni fenntartásának egyik feltételeként a százhalombattai finomító folyamatosan működését jelölte meg. Ezt erősítette meg Gulyás Gergely is a tegnapi Kormányinfón, amikor arra is kitért, hogy a Mol százhalombattai finomítójában problémák vannak.