A vezess.hu számolt be arról az e-mailről, amelyben a Mol arról tájékoztatja a partnereit, hogy az összes hazai töltőállomásán péntektől – azaz mától – a gyorstöltő oszlopokon a tankolási limitet 100 liter/tranzakcióra korlátozza.

Június óta pedig érvényben van egy másik korlátozás is a Mol benzinkutakon: normál kútoszlopon a járművekbe maximum 50 litert lehet tankolni.

Szintén tegnap jelentette be a Mol, hogy sem benzint, sem dízelt nem lesz képes a jövő héten szállítani azokra a benzinkutakra, amelyek a tavaszi benzinárstop bevezetésének időpontja után kötötték meg a szerződésüket az olajvállalattal.

Miután ez kiderült a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) levélben fordult a Mol elnök-vezérigazgatójához, Hernádi Zsolthoz, valamint Magyarország miniszterelnökéhez, Orbán Viktorhoz, mert az ellátásstop bevezetése 251 céget, körülbelül félezer kisebb, független kutat érint majd, amelyek a piac körülbelül 15 százalékát képviselik.

Egri Gábor, az FBSZ elnöke a 444.hu-nak elmondta, hogy Orbán Viktortól azt kérik, hogy

  • az elmaradt támogatásokat fizessék ki,
  • szabadítsák fel a stratégiai tartalékot,
  • ne érje szankció azokat a kutakat, amelyek üzemszünetet hirdetnek, mert kifogynak az üzemanyagból.

Átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel – közölte a Mol pénteken az MTI-vel.

Az intézkedésre azért volt szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás - indokolták a határozatlan időre szóló korlátozást, amelyet elsősorban a hatásági ár miatt megugrott kereslettel magyaráztak.

Az import eközben jelentősen csökkent, a Barátság-vezetéken alacsony nyomáson indult újra a kőolajszállítás. Néhány napja, Dunai Finomító újraindítása során szintén felmerültek karbantartási feladatok, a kapacitáskiesés a Mol minden termékét érinti – tették hozzá.

A közlemény szerint 194 viszonteladót érint a változás, ők működtetik a belföldi töltőállomások 10 százalékát, szeptemberben a Moltól a viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének 2,5 százalékát vásárolták meg. A társaság azt hangsúlyozta, hogy Magyarország működését és ellátását tekintik a legfontosabbnak, a szerződéseiket mindig teljesítik, az ellátási stratégiájukat hetente felülvizsgálják. A Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel – írták a közleményben.

Egri Gábor FBSZ elnöke a 24.hu-nak pedig arról beszélt, hogy álláspontjuk szerint a nemzeti olajvállalatnak a társadalmi felelősségvállalás jegyében biztosítania kellene, hogy a családi tulajdonban lévő magyar benzinkutakon, melyeket magyar kkv-k üzemeltetnek, legyen üzemanyag, hogy vidéken is tudjanak az emberek tankolni.

Az elnök a Mol indoklása alapján, miszerint azért nem adnak üzemanyagot az érintett kutaknak, mert számukra az ország ellátásbiztonsága a legfontosabb, arra hívta fel a figyelmet, hogy akkor az ország ellátásbiztonsága érdekében az ország egy részében, jellemzően vidéken, megszüntetik az ellátást.

Indexkép: Shutterstock