A szabály az szabály

A levegő munkacsoport érdekes összefoglalót közölt a tüzifavásárlás és tüzelés rejtelmeiről, melynek lényegét most mi is közkinccsé tesszük. Megfelelő módszertannal és odafigyeléssel sok kellemetlenséget és felesleges pénzkiadást elkerülhetünk, valamint a környezetünket és a saját egészségünket is védhetjük, ami azért nem utolsó szempont.

Arról nemrég írtunk hosszabban, hogy miért nem szerencsés, sőt, ajánlatos frissen vágott fával fűteni.

Az idén kitermelt fa azért sem alkalmas az előttünk álló télen való fűtéshez, mivel a fűtőértéke rendkívül alacsony, a víztartalma magas, ami azért gond, mert a víz hűti a tűzifa égését. Ezen kívül az alacsony égési hőfok miatt a fából felszabaduló gázok nem égnek el, hanem füst, korom és vizes kátrány keletkezik hő helyett.

A megfelelő módszertannal sok kellemetlenséget és felesleges pénzkiadást elkerülhetünk, valamint a környezetünket és a saját egészségünket is védhetjük, ami azért nem utolsó szempont.

A megfelelő módszertannal sok kellemetlenséget és felesleges pénzkiadást elkerülhetünk, valamint a környezetünket és a saját egészségünket is védhetjük, ami azért nem utolsó szempont. Kép: Pexels

Ha van jó száraz fa

Ha a tüzelőanyagunk megfelelő, akkor ideje megismerkednünk a tűzrakás fortélyaival. A vastagabb fadarabokat rakjuk alulra, a vastagság a halom teteje felé haladva csökkenhet. Talán meglepő lehet, de a tüzet a tetején illik meggyújtani, vagyis a vékonyabb fadaraboknál. A tűz majd a hősugárzás miatt lefelé halad, és ebben az esetben csupán annyi fagázt szabadítunk fel, amennyi azonmód el is éghet. A tökéletes égés során magas hőfokon keverednek az égésgázok és az oxigén, és mindez ideális tempóban zajlik le, hogy a füstgáz leadhassa az energiát, mielőtt lehűlne.

Ha bármi másképp történik, az égés tökéletlen lesz, és nem keletkezik annyi meleg, amennyi keletkezhetne.

A megfelelő tüzelési mód melegebb tüzet eredményez, míg ha nem szeretnénk teljes hőfokon befűteni, kevesebb, kisebb hasábokra vágott tüzifával intenzívebb, forróbb, de rövidebb ideig égő tüzet kaphatunk. Ne feledkezzünk meg a kémény rendszeres tisztításáról sem, hiszen a tökéletlen égés kátrányos hozadéka eltömítheti, és ez szén-monoxid-mérgezést okozhat. Figyeljünk arra is, hogy megfelelően hőszigetelt legyen a a tűztér, a szükséges égési hőfok érdekében, (erre a vermikulit szigetelés lehet alkalmas), illetve az sem baj, ha nagy a kályha tömege, mivel így nagyobb mennyiségű hőt képes a berendezés eltárolni, akár egy intenzív, rövidebb ideig tartó égést követően, és egyenletesen engedi azt a lakásba. Ilyenek lehetnek a nagy tömegű cserépkályhák, illetve a dán és a finn típusú tömegkályhák.

Az idén kitermelt fa azért sem alkalmas az előttünk álló télen való fűtéshez, mivel a fűtőértéke rendkívül alacsony, a víztartalma magas, ami azért gond, mert a víz hűti a tűzifa égését.

Az idén kitermelt fa azért sem alkalmas az előttünk álló télen való fűtéshez, mivel a fűtőértéke rendkívül alacsony, a víztartalma magas, ami azért gond, mert a víz hűti a tűzifa égését. Kép: Pexels

Tüzifavásárlási okosító lista

Ha tűzifát veszünk:

 • nem árt, ha több árajánlatot is bekérünk, akár több szállítótól is,

 • mindenképpen kössük ki, hogy mennyi lesz a fa nedvességtartalma,

 • illetve a mázsa vagy köbméter-árat is tisztázzuk, és azt is, hogy melyikkel lesz dolgunk,

 • fontos kérdés, hogy ömlesztve vagy akkurátusan kihelyezve számolandó a térfogat

 • mekkora az aprított tüzifa mérete,

 • és azt is, hogy milyen fafajta lesz a tűzrevaló.

A hagyományos köbméter nagyjából 600 kilogramm száraz keményfa, az erdei köbméter, 1,7méter x 1 méter x 1 méter fát jelent és nagyjából egy tonna a súlya. Puhafát tömegre érdemes venni, mert ebből egy erdei köbméter súlya fél tonna alatt maradhat, vagyis az ugyanakkora térfogat fűtőértéke csak a fele lesz a keményfáénak. Ejtsünk szót a fuvarköltségről és a fizetési feltételekről is. Kalodás fát is kínálhatnak nekünk, ilyenkor a léckeretet is beszámolhatják a köbméterbe, erre érdemes lehet rákérdezni. Ez nem kevesebb, mint 10 százalékos árkülönbséget is jelenthet.

A leszállítást követően úgy érdemes a fát eltárolni, hogy ellenőrizhető legyen a térfogata, ez precíz, egyenes rakást jelent, mérőszalag is kelleni fog, a pontos számítás elemi érdekünk! Egy rosszindulatú eladó akár 30 százalékot is elcsalhat, ha a vásárló nincs résen. A fát nem érdemes túlzottan apróra felvágatni, mérjük le a tűzterünket, és az legyen az etalon. A vastagságnál vegyük figyelembe a gyártó ajánlásait, és legyen a begyújtásokhoz aprófa is.

A vastagabb fadarabokat rakjuk alulra, a vastagság a halom teteje felé haladva csökkenhet.

A vastagabb fadarabokat rakjuk alulra, a vastagság a halom teteje felé haladva csökkenhet. Kép: Pexels

Gyakoribb keményfa fajták, amikkel találkozni fogunk:

 • cser (tölgy),

 • kocsányos és kocsánytalan tölgy,

 • gyertyán,

 • bükk,

 • kőris,

 • akác

Gyakoribb puhafa fajták, amikkel találkozni fogunk:

 • fűz

 • nyárfélék,

 • fenyők


Azt már tanácsoltuk, hogy a puhafa vásárlásakor tömeget vegyünk és ne térfogatot, ennek a tömegre számolt fűtőértéke azonos a keményfákéval, így nem veszthetünk vele semmit. A nedvességtartalom ellenőrzéséhez vegyünk mintát a tüzifából, vágjuk fel ezeket, és a frissen hasadt felületen végezzünk műszeres fanedvességmérést. Amennyiben a nedvességtartalom 20 százalék felettinek adódik, idei felhasználásra semmiképpen se vegyük meg, vagy át a fát.

(Forrás: levego.hu)