A szeptember 30-án lezárult legutóbbi pénzügyi évben az USA mezőgazdasági exportja – világelsőségét megtartva és az előző évi értéket 14 százalékkal meghaladva – 196,4 milliárd dolláros rekordmagasságba emelkedett, miközben az ország agrárimportja 19 százalékkal (194,0 milliárd dollárra) nőtt – olvashatjuk az agriculture.com portálon.

Ennek alapját elsősorban az képezi, hogy az USA, mint a Föld egyik legnagyobb kiterjedésű termőföld vagyonnal rendelkező országa – szupermodern technológiával felszerelt és legnagyobb tőkeerővel rendelkező mezőgazdasága révén – saját lakossának a többszörösét képes élelmiszerrel ellátni, amihez óriási szellemi tőke és kutatóbázis is rendelkezésére áll.

Az ország a kezdetek óta az első számú agrárexportőr, és pótolhatatlan szerepet játszik több fejlődő ország ellátásában. Számos agrártermékből a világ legnagyobb termelője, illetve magas arányban részesedik azok előállításából és exportjából.

Az amerikai export legfontosabb felvevő piacait továbbra is Kína (36,4 milliárd forgalommal), Kanada (28,3 milliárd) és Mexikó (28,0 milliárd) képezi,

a legnagyobb exportbevételt adó termékeket pedig a szója, a húsok és a kukorica jelenti, de jelentős bevétel származik a búza, a gyapot és a bietanol exportjából is.

Fentiek mellett azt is figyelembe venni, hogy a külkereskedelmi ügyletek többnyire nem a partnerországoknak, hanem (tőkeereje révén) az USA-nak jelentenek nagyobb hasznot, ami gyakorlatilag konzerválja az ország vezető exportpozícióját.

Indexkép: Pixabay