Rekordmennyiségű vetőmag érkezett új hozzájáruló országokból kedden az ismert élelmiszernövények magvait őrző Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe – közölte a létesítményt a norvég hatóságokkal közösen üzemeltető Crop Trust a hvg.hu cikke szerint. Az ítéletnapi vetőmagbankként is emlegetett magbunkerbe 23 magbank adományozott magvakat, kilenc közülük először.

A norvég kormány által létrehozott, a permafroszt rétegében lévő barlangokban felépített magbunkerben az ismert élelmiszernövények magvait tárolják egy esetleges globális katasztrófa esetére.

A hozzájárulók között vannak bosznia-hercegovinai, kameruni, indonéziai, nigériai, kazahsztáni, kenyai, madagaszkári és zambiai magbankok, az adományok pedig többek között kukorica-, bab-, rizs- és árpamagokat tartalmaznak.


Az új szállítmányokkal együtt már 77 ország 111 magbankja biztosította növényvilágának tartalékát a tárolóban.

A magbunkert 2008-ban hozták létre, és 2015-2019 között kulcsfontosságú szerepe volt a szíriai vetőmagraktárak visszatöltésében.

A magbunkert évente csak háromszor nyitják meg, hogy ezzel is korlátozzák a -18 Celsius-fok alatt tartott magok kitettségét a külvilágnak.

Az indexép csupán illusztráció: Pixabay