„Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. A lisztté őrölt búzát kárpát-medencei magyar gyermekek, családok ellátására ajánlják fel. A Magyar Örökség Díjas program szervezését és lebonyolítását immár több éve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány végzi.

Idén komoly újdonsággal indult a Magyarok Kenyere program: a csíksomlyói Búzaszentelő Ünnepséget a virtuális térben tartották meg. A búzaszentelés szakrális jelentőségű, a keresztény liturgiában a határ és a gabonaföldek megáldását jelenti. A hívők Szent Márk napja, április 25-e környékén körmentet tartanak a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért, és a lelkipásztorok a négy égtáj felé fordulva áldást mondanak a vetésre.

A trianoni békediktátum százéves évfordulóján csíksomlyói rendezvény üzenete az összefogás és a magyarok közötti szolidaritás fontossága, amelyet a koronavírussal kapcsolatos fejlemények még inkább felértékeltek. 2019 mind a felajánlott búza (közel 800 tonna), mind a szétosztott liszt (472 tonna), mind az adományozók számában (több mint 5700 felajánló) rekordot hozott, ami jelzi a magyar gazdálkodók elkötelezettségét és egységét. Az adományozással mintegy 80 ezer gyermeket segítettek hozzá a napi betevő falathoz.

A szervezők vallják, hogy a világ magyarsága a közmondás szavaival élve „egy kenyéren van”, amely – a 15 millió magyart szimbolizálva – 15 millió búzaszemből áll össze a nemzet testévé, és amelynek kovásza az összetartozás. Minden jószándékú honfitásunk segítségét várják és köszönik, hiszen ennek nyomán írhatjuk tovább együtt a Magyarok Kenyerének, ennek a valódi, és a maga nemében egyedülálló kárpát-medencei sikertörténetnek a lapjait.