Az új termés értékesítésére irányuló terminüzletekben a repceárak június harmadik hetében – egy hét alatt – mintegy 30 euróval csökkentek tonnánként – olvashatjuk az agrarheute.com német nyelvű hírportálon.

Utoljára négy hónappal ezelőtt voltak ennél alacsonyabb árak. A májusi terminüzletekben ajánlott tonnánkénti 880 eurós ár pedig 740 euróra, helyenként az alá zuhant vissza (friss, július 8-i ár: 689,25 euró/tonna). Elemzők szerint ez – a kanadai és ausztráliai kedvező terméseredmények mellett – elsősorban az indonéziai pálmaolaj exportjára bevezetett korlátozások enyhítésére, illetve ennek nyomán a pálmaolaj világpiaci árának jelentős visszaesésére vezethető vissza.

Indonéziának a nemzetközi étolajpiacra való gyors és váratlan visszatérése – a recesszió folyamatos kockázatával együtt – csaknem az egész olajosmag-komplexumot a „piros vonal alá" taszította (beleértve a kanadai kanolát és a szójaforgalom egy részét is).

Az árak esésében erősen közrejátszottak az ausztrál repce Európába irányuló, nagy volumenű szállításai is, amelyek ez év június 12-ig 2,6 millió tonnát tettek ki, és bő 50 százalékkal részesedtek a teljes európai importból. Ugyanilyen irányban hatott a kanadai repce szokásosnál korábbi betakarítása is.

repce

Az európai országokba már Kanadából is érkezett 611 ezer tonna repce – fotó: Pixabay

Az európai országokba már Kanadából is érkezett 611 ezer tonna repce, sőt a helyzet szerencsés alakulása révén Ukrajna is tudott 1,65 millió tonnát szállítani.

Az eddigi ellentmondásos fejleményekre való tekintettel azonban az év végéig még a nemzetközi forgalomba kerülő mennyiségek és az árak jelentősen változhatnak.