Romániában megkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett harmincmillió jódtabletta kiosztása, miután a műveletet szabályozó miniszteri rendelet megjelent a hivatalos közlönyben – közölte az egészségügyi minisztérium.

tabletta

A készítményt "szükség esetére" készítik elő a 40 év alatti korosztálynak – fotó: pixabay.com

A jódtabletták megelőzésszerű alkalmazása értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat

A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz családorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszi be.

A kampányba bevont gyógyszertárak listáját közzétették a minisztérium honlapján, ahol részletes útmutatók is találhatók arról, hogy a jódtabletták megelőzésszerű alkalmazása értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.

Csak az első nyolc órában segíthet a légkörbe került radioaktív jód megkötésének megakadályozásában

A készítményt "szükség esetére" készítik elő a 40 év alatti korosztálynak, és azért akarják a lakossághoz eljuttatni, mert a jódtabletta csak az első nyolc órában segíthet a légkörbe került radioaktív jód megkötésének megakadályozásában, márpedig ennyi idő alatt kiosztását nem tudnák zökkenőmentesen megszervezni.

Joggal kérdezhetnénk, hogy nekünk, magyaroknak is van félnivalónk?

Dobson Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának docense a témáról Facebook oldalán így nyilatkozott:

A patikákban továbbra is viszik a jódtablettákat az emberek. Ez teljesen értelmetlen a jelenlegi helyzetben. Az orosz csapatok elfoglalták a zaporizsjai atomerőművet Ukrajnában, amely, ha súlyos sérülés éri, elvileg kibocsáthat egyebek mellett radioaktív jódizotópokat, mint 1986-ban Csernobilban vagy 2011-ben a japán Fukushimában megtörtént, de ennek eddig nincs semmi jele (már lenne).

De amennyiben bármi megtörténne, a hivatalos szervek ezt időben jeleznék. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretében működik az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer, amely pontosan arra hivatott, hogy bármiféle sugárszennyezés esetén meg lehessen tenni a szükséges intézkedéseket.

Ami a jódot illeti: hazánkban négyféle gyógyszerként engedélyezett jód (pontosabban kálium-jodid) tabletta van. Ezek közül csak kettő rendelkezik kellő hatóanyagtartalommal és javallattal sugárprofilaxisra, azaz a radioaktív jódizotópok pajzsmirigybe történő beépülésének megakadályozására. A többi kis hatóanyagtartalmú ilyen célra alkalmatlan. A nagy hatóanyagtartalmú kálium-jodid vagy megelőzésként, vagy a radioaktív jóddal való érintkezés utáni kb. 4 órán belül használható." – írta a szakember.

De vajon miért csak a 40 év alatti lakosság vehet be jódtablettát szükség esetén?

Dobson Szabolcs Facebook oldalán így folytatta:

"Negyven éves életkor felett szedésüknek nincs jelentősége, mert a radioaktív jódizotópok által okozott pajzsmirigyrák kockázata nagyon csekély, de a jodid szedésének mellékhatásai fokozottabbak lehetnek. A kálium-jodid tablettákat csak egyszer, vagy csak nagyon korlátozott ideig lehet szedni. Folyamatos, nagy adagokban való szedésük jelentős mellékhatásokkal járhat és értelmetlen. Ezidáig csak két alkalommal fordult elő olyan, hogy a hatóságok tömeges jódtabletta szedést rendeltek el: 1986-ban Lengyelországban és 2011-ben Japánban a fukushimai atomerőmű környékén." – áll a bejegyzésben, majd a szakember így folytatja a már magyarországi vonatkozásban is elérhető készítményekről:

"Mármost, a leghosszabb felezési idejű, gyakorlati kockázatot jelentő jódizotóp, a jód-131 felezési ideje is csak kb. 8 nap, és csak működő atomreaktorból szabadulhat fel, Csernobilból már nem. Ott a béta- és gammasugárzó cézium-137 és a bétasugárzó stroncium-90 izotópok jelentik a fő veszélyt, mert az előbbi felezési ideje 30 év, az utóbbié 29 év. Viszont ezek ellen a jódtabletták teljesen értelmetlenek; van almapektin tartalmú készítmény hazánkban, amely ezek izotópok szervezetből való kiürülését elősegítik. Ezen felül van egy másik, vas-hexacianoferrát tartalmú is, amely szintén alkalmas a cézium kiürülésének elősegítésére. A teljesség kedvéért egy harmadik is van, amely dietilén-triamin-pentaacetátot (DTPA-t) tartalmaz; ez az americium, plutónium és az úgynevezett transzuránium elemek esetében fokozza a kiürülést. Ezek forgalomba Hozatali Engedély Jogosultja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja."

Visszatérve a román helyzetre:

A román szaktárca márciusban szerezte be a jódtablettákat, miután – az ukrán atomerőművek körüli harcok és az atomfegyverek esetleges bevetésére utaló moszkvai nyilatkozatok hírére – "az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit.


A családorvosoknak kell 40 év alatti pácienseknek az életkoruknak megfelelő gyógyszeradagot felírniuk

A jászvásári gyógyszergyár által rekordidő alatt legyártott harmincmillió tabletta azonban a megyei közegészségügyi hatóságoknál maradt, mert a családorvosok nem vállalták szétosztásukat, mondván, hogy egy ilyen "bürokratikus" akcióban nem vesznek részt.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azonban azzal érvelt, hogy az egészségügyi ellátó rendszer felelős minden romániai páciensért, így a családorvosok is a hozzájuk feliratkozott páciensekért, "az ő egészségük nem bürokratikus kérdés".

A most kiadott miniszteri rendelet a jódtabletták szétosztását és a felelősségáthárító nyilatkozatok aláíratását a gyógyszertárakra bízza ugyan, de a családorvosoknak kell 40 év alatti pácienseknek az életkoruknak megfelelő gyógyszeradagot felírniuk. Akik nem szerepelnek egyetlen családorvos listáján sem, bármelyik rendelőt felkereshetik, de írásos nyilatkozatot kell adniuk arról, hogy mástól nem kaptak jódtabletta-vényt.