Karácsony Gergely főpolgármester állításával szemben semmi sem veszélyezteti a Budapesti Nagybani Piac működését – közölte az agrárminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Pillanatkép a Budapesti Nagybani Piac éjszakai életéről – fotó: MTI archívum

Nagy István emlékeztetett, Karácsony Gergely levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben azt állította, hogy a kormány a kijárási korlátozással ellehetetleníti a Budapesti Nagybani Piac munkáját, és így a fővárosiak zöldség- és gyümölcsellátását. "Nos, ez egészen egyszerűen nem igaz, ezért megkérem főpolgármester urat, hogy ne terjesszen álhíreket!" – fogalmazott a miniszter.

Kiemelte, a nagybani piac rendben működik, hiszen a kijárási korlátozásról szóló rendelet is kivételként nevezi meg a munkavégzést, valamint a munkába, illetve a hazautazást. "Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a budapestiek ellátása a korlátozások ideje alatt is biztosított" – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárminiszter közleményével egy időben a FruitVeB az alábbi közleményt adta ki a partnerei számára:

"Az Agrárminisztérium és az Operatív Törzs tájékoztatása alapján a nagybani piacokat nem érinti a 19.00 órai zárási tilalom.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 9. § (2) bekezdése szerinti, este 7 órai zárási kötelezettség az „üzletekre, lottózókra és nemzeti dohányboltokra” vonatkozik. Az „üzlet” fogalmát a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27 pontja határozza meg, a nagybani piac kívül esik e fogalom-meghatározáson.

Éppen ezért a nagybani piacok nyitva tarthatnak a 19:00 és 5:00 óra közötti időszakban.

Másik fontos kérdés, hogy a Rendelet 3. § (5) bekezdése szerint okirattal szükséges igazolni, hogy a közterületen való tartózkodás munkavégzés vagy munkavégzés helyére való eljutás vagy onnan a szálláshelyre, lakóhelyre való eljutás céljából történik. A kormany.hu honlapon letölthető nyomtatvány alapvetően az alkalmazotti jogállású személyek számára alkalmas, így kérdés, hogy milyen okirattal igazolhatják a fentieket az önfoglalkoztató dolgozók, így különösen az őstermelők, a kistermelők és az egyéni vállalkozók, ha például piacra mennek árusítani vagy onnan térnek haza, kényszerűen a 19:00 és 5:00 óra közötti idősávban.

Az őstermelők, a kistermelők és az egyéni vállalkozók az alábbi linkről letölthető igazolást a szükséges adatokkal kitöltve és aláírva tartsák maguknál, így igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából tartózkodnak lakóhelyükön, tartózkodási helyükön, vagy szálláshelyükön kívül:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/munkaltatoi_igazolas-.pdf

Köszönjük az Agrárminisztérium gyors közbenjárását!"

FruitVeB