Sikeresen lezajlott a Szent István Egyetemen a Biohulladékok kezeléséből származó termékenységnövelő anyagok minőségbiztosítási rendszere tudományos hátterének kidolgozása címen futó projekt záró konferenciája. komposztok és erjesztési maradékok

Az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet vezette konzorcium a Szent István Egyetemmel és a Magyar Minőségi Komposzt Társasággal együttműködésben 2013-ban indította el a projekt keretében a minőségbiztosítási rendszer fejlesztését.


A projekt célja egységes komposzt adatbázis- és minőségi besorolási rendszer kialakítása, minősítési eljárásokra történő javaslat tétel a komposztok és erjesztési maradékoknak az élelmiszerbiztonság szempontjainak figyelembe vételével történő mezőgazdasági használatára, továbbá komposzt web-es informatikai rendszer kialakítása az adatgyűjtés támogatásához és minősítési eljárás kialakításához.

A projekt során a Biohulladékok kezeléséből származó talajtermékenység növelő anyagok – komposztok és erjesztési maradékok – minőségbiztosítási rendszerének tudományos hátterének kidolgozását kellett a szakembereknek megvalósítani.

kutatás

A komposzt minősége innentől már nem lehet kérdéses – fotó: Shutterstock

Az Európában működő komposzt minőségbiztosítási rendszerek működési alapelvei nagyon hasonlóak. Azonban az olyan részletekben, mint a határértékek, ellenőrzések-, vizsgálatok gyakoriság, vagy az osztályzás, lehetnek eltérések. A különbségek okai az alapvető nemzeti sajátosságok. Ilyen lehet a gyűjtés rendszere, szennyezettség, talajok állapota, és a mezőgazdasági sajátosságok.

Ezen nem nemzeti sajátosságok szükségessé tették a minőségbiztosítási rendszer szakmai részének tudományos megalapozását szennyező- és tápanyagtartalom felmérése, talajokon felhasználható komposzt/erjesztési maradék mennyiségének meghatározása a hazai mezőgazdasági gyakorlat figyelembevételével stb.

A fejlesztés megvalósítását a Magyar Kormány a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból vissza nem térítendő támogatás formájában finanszírozza. A támogatás összege: 320 millió Ft.

A fejlesztési projektről további tudnivalókért IDE kattintson!