Veszélyben van a mobilitásunk – mondta a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Egri Gábor arra kéri az autósokat, hogy spóroljanak az üzemanyaggal és többen üljenek egy autóba, vagy használják a közösségi közlekedést - írja az infostart.hu

üzemanyag

Nagy a veszélye annak, hogy elfogy az üzemanyag – fotó: pixabay.com

A térséget ellátó finomítóknak a kapacitásai részben hiányoznak a piacról

"Arra kérjük az autósokat Magyarországon, hogy kezdjünk el közösen spórolni az üzemanyag-felhasználással, ugyanis a térség ellátása elég kritikus helyzetbe került' – mondta a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Az, hogy Magyarországon a különböző hálózatok már 5 és 50 liter közé korlátozták a tankolható mennyiséget, Egri Gábor szerint agyon erős hiány felé mutat.

Bár a közép-kelet-európai finomítók közül a Mol Százhalombattán újra tudott indulni, de nem lehet tudni, hogy az OMV schwechati finomítója mikor állhat újra üzembe, a pozsonyi finomító pedig karbantartás alatt áll. Ez azt jelenti, hogy a térséget ellátó finomítóknak a kapacitásai részben hiányoznak a piacról – fejtette ki.

Veszélyben van a mobilitásunk

A szervezet elnüke hozzátette, hogy a szabadpiacról hatósági áron nem lehet üzemanyagot vásárolni, mert a hatósági és a piaci ár között nagyon nagy a különbség. Megnyíltak az állami tartalékok Ausztriában és Magyarországon is és megemlítette azt is, hogy az olajvezetékek háborús övezeten keresztül jönnek.

Hangsúlyozta :"Mindezek miatt kérjük az autóstársadalmat, hogy kezdjen el spórolni, mert veszélyben van a mobilitásunk"

Egri Gábor szerint 90 napra van elegendő olajkészlet Magyarországon és 90 napra elég az üzemanyagkészlet, de az olajkészlet csak akkor használható fel, ha finomító is működik.

Nagyon nagy veszélye van annak, hogy elfogy az üzemanyag Magyarországon

"Azt tudom javasolni az autós társadalomnak, hogy tényleg mindenki gondolja át az úti célját, hogy tényleg oda autóval kell eljutnia, vagy igénybe tud venni tömegközlekedést, illetve akik egy irányba mennek, azok próbáljanak meg egy kocsiban akár négyen-öten is utazni, és spóroljunk azzal a üzemanyag-mennyiséggel, ami rendelkezésre áll Magyarországon" – fejtette ki az elnök. Úgy látja, nagyon nagy veszélye van annak, hogy elfogy az üzemanyag Magyarországon és a régióban.

Egri Gábor elmondta: a mostani felhasználást növelika mezőgazdasági munkák is, emellett a turizmus és az áthaladó vendégmunkások miatt is jelentősen nőni fog júliusban és augusztusban az üzemanyag-felhasználás.