Az Apple vezetője büszkén jelentette be, hogy új éra veszi kezdetét, hiszen  érkezik az 5G technológia az iPhone-okba. Az Apple első 5G-s készüléke az iPhone 12, amely 11 százalékkal vékonyabb, 15 százalékkal kisebb és 16 százalékkal könnyebb lett – miközben a képernyő az iPhone 11-hez hasonlóan 6,1 hüvelykes maradt és OLED technológiás (Super Retina XDR), ami képminőségben fontos előrelépés az LCD-hez képest.

Az bemutató szerint az új iPhone-ok strapabíróbbak lesznek a speciális kerámiarétegnek köszönhetően

Olvasóink egyik kulcsfontosságú szempontja a strapabíróság, így talán az új bejelentések sorában az egyik legfontosabbnak tekinthető, hogy a cég a szokásos üvegnél tartósabb megoldást ígér a speciális kerámiaréteggel, ami a korábbi iPhone-oknál strapabíróbbá teszi az új modelleket, sőt ígéretük szerint a más gyártók által alkalmazott üvegnél is jobb az Apple új megoldása.

Az iPhone 12 atmagos processzora 50 százalékkal gyorsabb bármely más mobilos processzornál, ahogy a grafikai vezérlő (GPU) is hasonlóan viszonyul a versenytársakéhoz.

Az iPhone 12 kétkamerás rendszerrel érkezik, hátul két 12 megapixeles – egy széles (f/1.6) és egy ultraszéles látószögű (f/2.4) – szerkezet dolgozik majd a tökéletes minőségért.

A cég áthelyezte a telefonok világába a korábban laptopjainál használatos MagSafe megoldást. Az iPhone esetében ez a vezeték nélküli töltésre utal, ahol a készülék és a töltő apró mágnesek segítségével talál majd egymásra, így elkerülve a figyelmetlen töltési mozdulatot, amelynek a vége sok esetbenaz, hogy a nap kezdésekor vesszük észre, hogy mobilunk továbbra is alacsony töltöttségű.

A 799 dolláros áron bejelentett iPhone 12 minden funkciója bekerül kistestvérébe, a 699 dolláros iPhone 12 minibe is, amely nevéhez méltóan kisebb, 5,4 hüvelykes képernyőt kapott, de kialakítása révén kisebb a mérete, mint a 4,7 hüvelykes iPhone 8-asé. A cég szerint az iPhone 12 mini a világ legkisebb és legkönnyebb 5G-s mobilja.

iPhone

A funkciók ugyanazok, csak a méret más – Fotó: Getty Images

A pletykák igaznak bizonyultak:  sem fülhallgató, sem töltőfej nem kerül majd az új készülékek dobozába. A töltővezeték viszont marad.

Nemcsak méretben, hanem tudásban is eltérnek a iPhone 12 és 12 mini modellektől a Pro változatok. De azért a méretet is említsük meg, mert változott: az utóbbi évek Pro modelljeinek 5,8 colos képernyője után az új már 6,1 colos képernyőt kapott, a Pro Max pedig 6,5 hüvelykesről 6,7-esre nőtt.

Az alapmodellhez képest ezúttal is a kameránál keresendő a Pro és Pro Max erőssége, így akinek fontos a képi megjelenítés, érdemes erre figyelni. A négyszeres optikai zoom-ra képes rendszer 12 megapixeles széles látószögű egysége 47 százalékkal nagyobb szenzort kapott, ennek eredménye a  továbbfejlesztett optikai képstabilizálás, illetve az Apple ProRaw, melynek elsősorban a nyers (RAW) formátumot használó  fotósok látják majd hasznát.

Az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro péntektől (október 16.) előrendelhető, egy hétre rá (október 23-án) jelennek meg. Az iPhone 12 mini és az iPhone 12 Pro Max előrendeléséig november 6-áig kell várni, megjelenésük pedig november 13-án esedékes.

A kedd esti bemutató során további újdonságként jelent meg az új HomePod okoshangszóró kistestvére a HomePod mini. Az Apple ezúttal is kimagasló hangminőségű, intelligens hangfeldolgozó technológiákkal megtámogatott okoshangszórót ígér.

A zene- és podcasthallgatás az Apple Music mellett történhet majd iHeartRadio, Radio.com, TuneIn, Pandora és Amazon Music szolgáltatásokon át is, viszont a konkurens Spotify támogatása nem megoldott.  A hangszóró okosságát a Siri digitális asszisztens iPhone-okon megszokott technológiája biztosítja, így a hangszórótól is rákérdezhetünk az időjárásra, a naptárunk aznapi menetrendjére, a friss hírekre, illetve például üzenetet is küldhetünk segítségével.

A HomePod mini hasznos újdonsága az Intercom nevű funkció, mellyel kiüvölthetünk a körülöttünk lévőknek például arról, hogy ebédidő van, a közösség tagjait a HomePodoktól kezdve az AirPods fülhallgatókig mindenhol utoléri az üzenet, és persze lehetőségük van válaszolni is.