A Sven-Erik Bucht agrárminiszter által meghirdetett stratégia célja 2030- ig egy versenyképes, innovatív és fenntartható élelmiszer termelés alapjainak megteremtése. A miniszter szerint Svédország lakossága elérte a 10 millió főt, és a világ népessége is tovább növekszik, ezért elegendő élelmiszert kell termelni.

A szaktárcavezető szerint egyúttal a lakosság élelmiszer önellátottsági szintjét a fontosabb termékekből kell fokozni – olvashatjuk a schweizerbauer.ch, svájci hírportálon.

A repce termesztésük igen jelentős — fotó: Shutterstock

A svéd kormány meg van győződve arról, hogy az ország mezőgazdasága – a környezet károsítása nélkül is – jóval nagyobb teljesítményre képes, annak ellenére, hogy északi területei a mezőgazdaság szempontjából kedvezőtlenek.

A megvalósítás során a fő hangsúlyt az egyszerűbb szabályozásra, az adókedvezményekre, a jobb forráskihasználásra és az élelmiszer pazarlás csökkentésére kívánják helyezni. Emellett jelentős támogatást szándékoznak biztosítani a mezőgazdasági kutatási és fejlesztési projekteknek. További cél a helyileg termelt élelmiszerek marketingjének előmozdítása és a fogyasztói magatartás tanfolyamok keretében történő formálása.

A szakminiszter ígéri néhány hónapon belül konkrét akciótervet dolgoznak ki a kitűzött feladatok végrehajtására és a szükséges jogi alapok kialakítására.

Svédország legfontosabb termesztett növényei többek között a búza, cukorrépa, borsó, repce míg az állattenyésztésben főként szarvasmarhát, lovat és persze rénszarvast tenyésztenek. Ugyanakkor jelentős a halászata.