Hamarosan (május 1.) hatályba lép az a Szabadkereskedelmi Megállapodás, amely Új-Zéland és az Európai Unió között jött létre. Ez várhatóan 30 százalékkal növeli az EU és a távoli ország közötti kereskedelmet - írta meg a FreshFruitPortal.

140 millió eurós megtakarítás

Az előrejelzések szerint ezzel a vállalkozások 140 millió eurót takaríthatnak, hiszen számtalan uniós termék, mint a ruházat, a bor, a húsfélék, a vegyszerek, a gyógyszerek után nem kellene vámot fizetni. Új-Zéland esetében a megállapodás megszünteti az olyan export vámokat, mint a kivi, a hús és a tej. Az országba irányuló uniós beruházások is várhatóan több mint 80 százalékkal növekednek majd meg.

A legnagyobb exportcikk

A kivi Új-Zéland legnagyobb kertészeti exportcikke. A FAOSTAT adatai szerint 2022-ben az ország vezette a globális kiviexportot, ebben az évben ugyanis 590 ezer tonnát értékesítettek a világ minden táján. Őket Olaszország követte 282 ezer tonnával, majd Görögország 185 ezer tonnával.

Új-Zéland a szezonon kívüli kínálattal egészíti ki az európai termelést. A hatóság szerint 2022-ben az európai nemzetek voltak a legnagyobb exportőrük, aminek értéke meghaladta a 800 millió új-zélandi dollárt.


Növekvő kereskedelmi kapcsolat

Az EU Új-Zéland 4. legnagyobb kereskedelmi partnere. 2022-ben a kétirányú áru- és szolgáltatáskereskedelem értéke meghaladta a 20 milliárd helyi dollárt, idén eddig 5,9 milliárd dollár értékben exportáltak európai országokba. A legtöbb import Hollandiához kötődik, őket Németország, majd Franciaország követ. A legtöbb exporttermék a hús és a belsőség, valamint a gyümölcs és a dió.

Az új-zélandi külügy és kereskedelmi tisztviselők szerint az ország előnyére válik, ha jelentősen javul az EU-ba való export mértéke. Egyenlőbb feltételeket kap a piacon, különösen a többi globális exportőrrel szemben, akik szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek az Európai Unióval.

Szabadon jöhetnek majd a gyümölcsök, a húsok, és a tejtermékek is - fotó: pexels.com

A megállapodás hangsúlyozza, hogy mindkét fél felszámolja a tarifákat és az egyéb akadályokat a megújuló energiával kapcsolatban azáltal, hogy "könnyíti a kereskedelmet és az olyan árukba és szolgáltatásokba történő befektetések akadályainak felszámolását, amelyek különösen fontosak az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás szempontjából."