Az RWA Magyarország Kft. a legszélesebb saját tulajdonú fajtaválasztékkal rendelkező agrárintegrátor hazánkban. Partnereik a gazdálkodásukhoz szükséges valamennyi inputanyagot (vetőmagot, növényvédő szert, műtrágyát és gázolajat) beszerezhetik náluk, valamint terménykereskedelemmel is foglalkoznak.

RWA

Szijártó Bálint ügyvezető igazgató

– Milyen helyet képviselnek az egyes üzletágak a palettájukon?

– Mind az öt üzletágunk kiemelten fontos, cégünk így alkot egy szinte minden gazdálkodói igényt kielégítő egységet. A vetőmag-üzletágnál kiemelném, hogy ikrényi központi telephelyünkön, a saját tulajdonú vetőmagüzemünkben összesen 20 növényfaj több mint 100 fajtájából évente 4 ezer tonna saját fejlesztésű vetőmagot (fajtánként évi 50–50 ezer mikroparcellás kísérletben) és a külső partneri hálózat (nemesítőházak) révén további 10 ezer tonnát dolgozunk fel (például szaporítunk több mint 4 ezer hektáron). Továbbá elindult a G-Seed névre hallgató exkluzív vetőmagmárkánk is, amely az osztrák nemesítői minőséget biztosítja a gazdák számára. E vetőmagok csak komoly tesztelések után kerülnek be a kínálatunkba.

vetőmag

"Mind az öt üzletágunk kiemelten fontos, cégünk így alkot egy szinte minden gazdálkodói igényt kielégítő egységet."

A terményüzletágat azért tekintjük zászlóshajónak, mert a gazdáktól visszavásárolt termények hazánkban vagy külföldön történő értékesítéséhez saját logisztikai bázissal rendelkezünk: a bajai kikötőnkben ömlesztett gabonafélék és szemes termények közvetlen és közvetett hajóba rakodását végezzük 200 t/ha kapacitással, a termények előtárolásához – pufferként – 2 db 1000 tonna befogadóképességű acélsilóval rendelkezünk.

A növényvédőszer-üzletágunk sikeréhez hozzájárul, hogy a hálózatunk területi képviselőinek kétharmada növényvédelmi szakember, növényorvos, és ezt a magas hozzáadott értékkel bíró tudásbázist az ikrényi, 1158 négyzetméter alapterületű, akár 1200 raklapnyi áru tárolására alkalmas, temperált növényvédőszer-raktárunk támogatja.

Sajátosságunk az integrátorpiacon a gázolaj-forgalmazás, immár több mint két évtizede együttműködésben a hozzánk hasonlóan osztrák tulajdonban lévő OMV-val: évi 16–17 millió liter gázolajat értékesítünk mezőgazdasági végfelhasználóknak. Végül, de nem utolsósorban éves szinten 1 millió tonna műtrágyát mozgatunk meg, köszönhetően a kimagasló beszerzési pozícióinknak.

RWA

Az RWA munkatársai

– Hogyan finanszírozzák a termelést?

– A piacon szintén egyedülálló módon újítottunk ebben az évben: egységesen havi 0,3 százalékos fix kamattal biztosítjuk az előbb említett inputanyagokat az ezt igénylő gazdálkodók részére, megkönnyítendő a termelés elindítását, egyfajta kockázatot átvállalva. A hitelvizsgálatot követően egészen minimális szerződéses feltétellel és nagyon egyszerű adminisztrációval szerződünk: a keretmegállapodás mindössze 3 oldalas (ebben már benne van az adatkezelési tájékoztató is).

– A biogazdálkodást új üzletágként indították ebben az évben. Mennyire nyitottak rá a magyar gazdák?

– Ausztria első az EU27-ben a biotermelésben és a bioélelmiszerek fogyasztásában. Az osztrák anyacégünk, a Raiffeisen Ware Austria (RWA) 2017-ben megvásárolta az ország egyik legnagyobb biológiai hatóanyagú növényvédőszer-gyártóját, és megalapította a Biohelp International GmbH-t (BHI). A korábbi ügyvezetőnk, nagyon tapasztalt szakember, Bene László vezeti ezt az üzletágat, és fontos eredményeket látunk ezen a területen.

Ez évtől már Magyarországon is elérhetőek a legkorszerűbb genetikájú vetőmagok, a legújabb technológiájú növényvédő szerek és tápanyagok, szaktanácsadással egybekötve.

Úgy látom, hogy amint az emberek szemlélete változik, és – a lehetőségeikhez mérten – környezettudatossá próbálnak válni, úgy egyre inkább nyitnak a termelők is ebbe az irányba. Természetesen ez nem megy egyik évről a másikra, de egyértelműen pozitívnak látom a tendenciát Magyarországon. Mi a lehetőséget felkínáljuk, a bio-inputanyagokat akár szintén ugyanazokkal a feltételekkel finanszírozva, mint a hagyományos termeléshez szükségeseket.

– A szolgáltatási palettájukon megjelenik a digitalizáció. Miért éri meg a gazdálkodóknak rákapcsolódni?

– A FarmPin tanácsadási, döntéstámogató rendszer műholdak által készített, az időjárás (látási viszonyok) függvényében 2–3 naponta frissülő, nagy felbontású egészség- és nedvességtérképeket nyújt. A különböző színek megmutatják a változásokat vagy az esetleges problémákat a táblában lévő heterogén foltokon. Az elkészült adatokat mobiltelefonra küldjük el a központi szerverről. Ez egy viszonylag kedvező árú telematikai szolgáltatás, mert nem hektáralapon működik, hanem tábla-darabszám alapján. Ez lehet az első lépés, ha valaki mindenféle eszközberuházás nélkül még csak meg szeretné ízlelni, hogy miként működik a precíziós gazdálkodás. A FarmPin kedvet csinálhat hozzá.

Névjegy

Szijártó Bálint 2017-ben a vetőmagüzletág vezetőjeként kezdett az RWA-nál. Egy évvel később lett a cég értékesítési vezetője, megtartva mellette az üzletágvezetői pozíciót. 2020. január elejétől a társaság egyik ügyvezetője, konszernhagyomány szerint munkamegosztásban egy osztrák kollégájával, Paul Popával.