A világban kialakulóban van egy új és meglepő fogyasztási trend, amely a vegetáriánus étkezés mind nagyobb térhódításával az „edamame” névvel jelölt éretlen, illetve tejes érésű szójabab, mint szuperétek fogyasztását helyezi előtérbe (nyersen vagy pörkölve) – olvashatjuk az agrarheute.com, német hírportálon.

Egyes országokban már divattá vált, Európában viszont egyelőre még alig ismert ennek a terméknek a fogyasztása –  egyes szakértők szerint azonban a jövőben itt is gyorsan népszerűvé válhat.

szója

Szójanövény éretlen termésekkel – fotó: PIxabay

Mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodók figyelem!

A termék legfőbb előnyét a magas tápanyag-tartalom és a könnyű emészthetőség jelenti. További előnye, hogy az edamame szóját tejes érett vagy tésztaérett állapotban takarítják be, ami a tenyészidő lerövidítését és a termeszthetőség északra való kiterjesztését jelenti, sőt ilyen célú termesztésre a gyengébb minőségű (homokos) talajok is alkalmasak.

A vetőmag rizóbiumos oltása – amelyet Németországban egyelőre csak kevés százalékban alkalmaznak – ugyancsak jelentősen megemelheti a terméseredményt. A szóját azonban – a gyomfertőzés elkerülése érdekében – csak megfelelő vetésforgóba illesztve célszerű termeszteni.

Arra is oda kell figyelni, hogy nem minden szójafajta alkalmas „edamame” készítésére, amelyhez nagy szemű, könnyen nyitható hüvelyű és édes ízű fajtákra van szükség.

Végül is az edamame próbája – akárcsak a pudingé – az evés lesz, amely eldönti, hogy ez a furcsa termék mennyire lesz képes a fogyasztók tömegeit meghódítani.