A kötelező talajtakarás minimális (legérzékenyebb) időszaka július 15-től szeptember 30-ig terjed. Ez az időszak vonatkozik a talajtakarás nélküli pihentetett területekre, valamint ültetvény kivágása esetén, lejtőszögtől függetlenül, a kivágás és az újratelepítés közötti időszakra, de legalább július 15. és szeptember 30. között biztosítani kell a talajtakarást.

Ezen felül, ha a nyári betakarítású kultúra és az őszi vetés között 1 hónapnál hosszabb idő telik el, úgy a talajtakarást másodvetés beiktatásával is lehet teljesíteni.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a 4% parlagterület ökológiai másodvetés alkalmazásával teljesíthető, ráadásul 1 ha takarónövény-keverék 1 ha teljesítésnek minősül!

A jól megválasztott és a vetésforgóba illesztett másodvetéssel nem csak az előírások teljesíthetők, hanem megtörhető bizonyos kórokozók és kártevők fejlődési ciklusa, mint például a fonálféreg, gyökérgolyva, cserebogár pajor terjedése a talajban. A hazai piacon kapható, másodvetésre alkalmas keverékek összeállítása során nem csak a fent leírtakat tartották szem előtt a szakemberek, illetve a forgalmazók, hanem az egyes növényekkel elérhető kedvező hatásokat is. Fontos, hogy a köztes növények megőrizzék a tápanyagot az utóvetemény számára, védjék a talajt a víz- és szélerózió ellen, javítsák a talaj hő-, levegő-, és víz háztartását, valamint a talaj szerkezetét.

Az előrehozott, gabonabetakarítást követő másodvetéshez a szárazságtűrő, gyors talajtakarást biztosító komponenseket tartalmazó takarónövény-keverékek alkalmasak. Ilyenek a Lajtamag keverékei közül az egyszikű vetőmagot nem tartalmazó, két kalászos közé kiválóan illeszthető Zöld trió és a Zümmögő zöld. Igen gyors borítottságot és zöldtömeget biztosít a facélia, pohánka és a bíborhere. Finom, sűrűn elágazó hajszálgyökereikkel átszőve a talajt, javítják annak szerkezetét és hozzájárulnak a talajélet aktiválásához.

köztes növények

Zöld trió és Zümmögő zöld vetőmagkeverékek – forrás: Lajtamag Kft.

Nitrogénmegkötő növényekkel kombinálva a keverékek javítják a talaj C/N arányát

A tévhittel ellentétben a köztes növények nem zsigerelik ki a talajokat, hanem a talaj felső termőrétegében tartják a tápanyagokat, illetve a felvehető (diszponibilis) vizet csupán átmenetileg vonják el a növekedésükhöz.

A kialakuló megfelelő talajpórusméret nagyobb mértékű vízhasznosulást és vízmegőrzést tesz lehetővé, így összességében pozitívan hat a talaj vízmérlegére.

Az Öko zöld, és az Ütős ötös takarónövény keverékeink nem tartalmaznak pohánkát.

Fontos szabály, hogy a két főnövény között vetett bármilyen növénykultúrának mindkét főnövénytől különböző növénykultúrának kell lennie, keresztesvirágúaknál ez még hangsúlyosabb, növénycsalád szintjén érvényes. Az Ütős ötös mustárt is tartalmaz, így repcét követő vetése emiatt sem javasolható.

köztes növények

Öko zöld és Ütős ötös – forrás: Lajtamag Kft.

A takarónövények akkor képesek kifejteni a fent leírt pozitív hatásukat, ha megfelelő a négyzetméterenkénti növényszám.

A keverékek összeállításánál ezek a szempontok is figyelembevételre kerültek, ezért a vetőmagnormát ajánlott betartani és nem spórolni a vetőmagon. Néhány keverékünk példáján az alábbi táblázatban látható, hogy az ajánlott dózissal mennyi lehet a potenciális csíranövény a területen.

Ez a legtöbb esetben 6 millió felett ideális a kelés utáni teljekörű talajtakarás és gyomelnyomás miatt, azonban nagyobb habitusú, rendkívül gyors kezdeti fejlődésű növények alkalmazásakor a csíraszámokat a tiszta telepítéshez viszonyítjuk és összegezzük (norma%).

Talajmanna

Zümmögő zöld

Ütős ötös

Tömeg%

Csíra %

Tömeg%

Csíra %

Tömeg%

Csíra %

10% a.here

10%

40% sz. bükköny

9%

20% h.zab

5%

10% p.here

34%

16% facélia

75%

35% mustár

27%

20% facélia

42%

44% pohánka

16%

25% p.bükköny

3%

50% rozs

5%

 

 

5% p.here

23%

10% b.here

9%

 

 

15% facélia

43%

Dózis

25 kg/ha

Dózis

25 kg/ha

Dózis

20 kg/ha

Csíra/ha

Norma%

Csíra/ha

Norma%

Csíra/ha

Norma%

7,4 M csíra

105%

3,3 M csíra

96%

4,4 M csíra

115%

A Nyári zöld keverékünk egy egyszerű, könnyen kezelhető és alacsony hektárköltségű, vetésforgó-semleges, mégis kiváló talajszerkezet-javító, foszforfeltáró, a magas pillangós aránynak köszönhetően nitrogén-szolgáltató termékünk.

10 kg/ha az ajánlott dózisa, továbbá a facélia és az alexandriai here vetőmagok között kicsi a méretbeli különbség, így rendkívül könnyen kezelhető.

zöldtrágya növények

Nyári zöld – forrás: Lajtamag Kft.

Az alkalmazandó keverék kiválasztását szakmai szempontok (vetésforgó, rendelkezésre álló idő, terület adottságai) szabják meg. Sokan nem veszik figyelembe, hogy az ökológiai másodvetéssel tulajdonképpen a vetésforgó elemeit bővítik, tehát a keverék (az alkotó elemek, növényfajok) kiválasztásánál az egészséges vetésváltás szempontjait kell mérlegelni.

nematóda rezisztens mustár és olajretek fajták vagy keverékek választásánál figyelni kell az őszi veteményre, mert például repcénél, napraforgónál problémát okozhatnak a közös kártevők és kórokozók, de a facélia különböző komponensekkel keverve igen jó megoldásnak bizonyulhat még kertészeti kultúrák előtt is. A facélia további előnye, hogy nem fásodik, gyorsan képez nagy zöldtömeget.

Fontos szempont, hogy úgy válasszuk meg a köztes növényt, hogy a főnövény hozamára és minőségére a legjobb hatással legyen.

A köztes növények lazítják az intenzív növénytermesztés vetésforgóját, megóvják talajaink termékenységét, sőt fokozzák azt, biztosítják a biodiverzitás növekedését.

Nagy előnyük továbbá, hogy a szélsőséges klímájú és talajadottságú területek kivételével az ország nagy részén, a legtöbb vetésforgóba jól illeszthetőek.

További kérdés esetén forduljon bizalommal a Lajtamag Kft. munkatársaihoz!