Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 204,43 Ft/kg volt 2023 márciusában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos romlása, valamint az alapár 5 százalékos csökkenése mellett a nyers tej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 márciusában a 2023. februárihoz képest, ugyanakkor 46 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyers tej kiviteli ára 132,56 Ft/kg volt 2023 márciusában, az előző havihoz képest 5 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 35 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal bővült 2023 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva – írja jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 februárjában az Európai Unióban 25 százalékkal emelkedett, míg Új-Zélandon 11 százalékkal, az USA-ban 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – összegzi az AKI.

Nyers tej havi termelői árának alakulása

Nyers tej havi termelői árának alakulása – Fotó: AKI

A nyerstej árakban bekövetkezett csökkenés a termékpálya további fázisaira is hatással volt. Az AKI PÁIR 2023. márciusi adatai szerint a tej és tejtermékek feldolgozói értékesítési ára közül:

  • egyedül a gyümölcsös joghurté emelkedett 1 százalékkal
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé stagnált,
  • a natúr vajkrém és a tehéntúró egyaránt 1 százalékkal csökkent
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej, a natúr joghurt és az ömlesztett sajt egyaránt 2 százalékkal csökkent

2023. márciusában az adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal csökkent

2023. márciusában az adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal csökkent – Fotó: Pixabay

  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej 3 százalékkal csökkent
  • a tejföl és a kefir egyaránt 4 százalékkal csökkent
  • az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és az adagolt vaj egyaránt 7 százalékkal csökkent
  • a trappista sajt 11 százalékkal csökkent

20 hete jellemzően folyamatosan csökken a teljes tejpor heti értékesítési ára Magyarországon, Lengyelországban és Új-Zélandon. Nemzetközi összehasonlításban hasonló trendet követ a tejsavópor is.

Indexkép: