Hol van az a lélektani határ, ahol a vásárlók már nem vesznek le egy terméket a polcról? Mikor fékezhet az infláció? Raskó György agrárközgazdászt kérdezte az egyre dráguló tejtermékekről az rtl.hu

sajt

Rengeteg élelmiszer van a legjobban dráguló tételek között, köztük több hazai előállítású tejtermék is – fotó: pixabay.com

A szakember szerint szó sincs szankciós áremelkedésről

Ha az áremelkedések a szankciók miatt történnének, akkor minden tagállamban hasonló drágulás lenne, mint Magyarországon. A novemberi 22,5 százalékos hazai inflációval viszont elsők lettünk az Európai Unióban. Rengeteg élelmiszer van a legjobban dráguló tételek között, köztük több hazai előállítású tejtermék is.

Az elmúlt egy évben több mint hatvan százalékkal nőtt a tejtermékek ára, de a szakemberek szerint nincs megállás: januártól további növekedés várható.

Az Agrárközgazdasági Intézet a Piaci Árinformációs Rendszer adatai szerint októberben az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül:

 • a trappista sajt értékesítési ára 91 százalékkal,
 • a tehéntúróé 81 százalékkal,
 • a kefiré és a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tejé 78 százalékkal,
 • a natúr joghurté 77 százalékkal,
 • a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 76 százalékkal,
 • az adagolt vajé 74 százalékkal,
 • a tejfölé 73 százalékkal,
 • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 71 százalékkal,
 • a gyümölcsös joghurté 64 százalékkal,
 • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 61 százalékkal,
 • az ömlesztett sajt 57 százalékkal,
 • a natúr vajkém ára pedig 37 százalékkal nőtt.

vaj

A vaj 74 százalékkal drágult egy év alatt – fotó: pixabay.com

Beütött az inflációs pszichózis

Raskó György agrárközgazdász azzal indokolta az áremeléseket, hogy "beütött az inflációs pszichózis", aminek eredményeképpen még azok is árat emelnek, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna vagy nem lett volna rá lehetőségük.

A szakértő szerint az alacsony jövedelmezőség miatt sok feldolgozó úgy gondolta, hogy azonnal árat kell emelnie, mert az infláció minden árat lavinaszerűen felfelé sodor. Arra a következtetésre jutottak, hogy ha most nem emelnek, akkor utána évekig nem lesz erre lehetőségük.

Ráadásul a rendkívül gyenge forint miatt megemelkedett az importból származó tejtermékek, sajtok ára is, a magyar előállítók így hozzájuk is igazították az áraikat.

Raskó György hozzátette: tavasszal már teljesen jogos lesz az áremelés a termelési költségek drasztikus megemelkedése miatt.

sajt

A trappista sajt értékesítési ára 91 százalékkal, a tehéntúróé 81 százalékkal nőtt – fotó: pixabay.com

Komolyabb recesszió szabhat határt az élelmiszerek drágulásának

A szakértő úgy vélte, ha egy termék ára átlépi a lélektani határt, akkor azt a vásárlók már csak leértékelve lesznek hajlandóak megvenni - szerinte ez várható a tejtermékeknél is januártól - az emberek a karácsony miatt jelenleg még kifizetik a magasabb árakat. Raskó a várható áremelkedés ellenére sem számít arra, hogy a kormány újabb tejtermékekre vezetne be árstopot.

Míg az infláció Európa más országaiban már tetőzött és csökkeni kezdett, addig nálunk még mindig nőnek az árak.

Ennek Raskó szerint csak egy komolyabb recesszió szab határt, amikor az élelmiszerinfláció növekvő üteme lassulni kezd vagy akár el is tűnik - erre június, július környékén lehet számítani.