Nemrég életbe lépett az Európai Unióban az új rovarok felhasználásáról szóló törvény, amely teljes mértékben átalakíthatja az élelmiszeripart.

Mi történt eddig?

Napjainkban világszerte több mint négyszáz rovarfehérjét előállító cég működik. Ennek hatalmas szerepe van abban, hogy az ipari mezőgazdaságot egy fenntarthatóbb formára váltsuk át, hiszen ezek előállításához nem kell sem annyi energia, sem annyi idő, ráadásul környezetkímélőbb is - írja a Világgazdaság.

A világon nagyjából kétmilliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat, ők leginkább Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában élnek. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen rengeteg vitamint és persze plusz kalóriát is tartalmaznak, amire az amúgy élelmiszerhiányban szenvedő lakosságnak nagy szüksége van.

A rovarfogyasztásnak számtalan előnye van

Ahogy azt imént említettük, a rovarok rengeteg plusz vitamint tartalmaznak, amihez sokan nem is jutnának hozzá másképpen. A Földön a leggyakrabban bogarakat, főként lárvákat eszünk, mint a lisztkukacok, a darazsak, a méhek, a hernyók, valamint a hangyák. Ezek az állatok tele vannak teljes értékű fehérjével, ez azonban függ az elkészítésüktől is. Általában nagyjából 70 százalékuk fehérje, ami még húsban és a halban található értékeket is felülmúlja.

A legtöbb említett rovarok és bogarak mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, de gazdagok még rostban, kalciumban, valamint vasban is. Talán nem véletlen, hogy az egyes helyeken éhséggel küzdő lakosság képes túlélni a mindennapokat. Amellett, hogy szinte bárhol találkozhatunk velük, sokszor még a boltban is kaphatóak.

A rovarokat bárhol és bármilyen körülmények között lehet tenyészteni. Amellett, hogy nagyobb mennyiségben lehet velük foglalkozni, kisebb terhelést rónak a környezetre. A francia Ynsect vállalat, amely rovartenyésztéssel foglalkozik, közel 98 százalékkal kevesebb földet használ fel, valamint 40-szer kevesebb CO2-t bocsát ki a tenyésztés során a marhahúshoz képest.

Az előnyök között szerepel még, hogy a rovarok előállításához nagyon kevés vízre van szükség. Kutatások bebizonyították, hogy kevesebbre, mint a csicseriborsó esetében. Mivel az élelmiszeripar hulladékaiul és a melléktermékeivel etetik őket, így a trágyájuk kiváló megoldás a növények tápanyagszükségletének pótlására. Ezáltal tehát a rovartenyésztés és fogyasztás hozzájárul a körforgásos gazdaság hatékony működéséhez.

Hozzá kell tenni, hogy több olyan faj van, amely pár nap után ivarérettnek számít, így több ezer utódot képesek nemzeni. Az életciklusunk igen kedvező az ipari felhasználáshoz is, hiszen néhány életszakaszukban hőt termelnek, máskor pedig hőt vesznek fel, ezáltal a beltéri gazdaság jóval hatékonyabbá válhat, mint egy meleg területen működő kültéri tenyésztés.

De vajon mikor válik természetessé a rovarfogyasztás?

Egyelőre a világ egy nagy része ódzkodik rovart és bogarakat, lárvákat enni. Ez azt jelenti, hogy sok időnek kell ahhoz eltelnie, hogy a nyugati étrend szerves részét képezzék. Sem Európában, sem Amerikában nem jelentenek vonzó megoldást, nem tudják felváltani az alternatív húsokat, ezáltal a gyártóknak muszáj felvenni a versenyt az alacsony árfekvésű húsalternatívákat forgalmazó vállalatokkal.

Az új szabályozás sok mindent megváltoztathat - fotó: pexels.xom

2018-ban egyszer már megpróbálták természetessé tenni a rovarfogyasztást. Az Eat Grub márka ugyanis a brit Sainsbury's üzleteinek polcaira tette a termékeit, amiket azóta eltávolítottak onnan. Ez annak a jele volt, hogy a fogyasztók még nem állnak készen, hogy ropogós bogarakat és tücsköket egyenek. A mostani szabályozással azonban nagy az esély, hogy az emberek könnyebben elfogadják a rovarfehérjéket, ha olyan élelmiszerekbe kerülnek, mint a kekszek, a tortilla, vagy éppen a növényi alapú húskeverékek. Szépen lassan beépülnek a mindennapi ételeinkbe, így csak idő kérdése, hogy mikor nem ódzkodunk majd a polcokon található sült bogaraktól.

Egy előrejelzés szerint 2027-re az ehető rovarok piaca akár a 3,36 milliárd fontot is elérheti. Hozzá kell tenni, hogy a növényi alapú élelmiszer-mozgalom elterjedése is évtizedekbe telt. Mostanra jutottunk el oda, hogy mindenki ismeri őket és nem tartja ördögtől valónak sem a növényi tejeket, sem az alternatív húskészítményeket.