Júliusban mérsékelten emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban

– de a maginfláció csökkent havi szinten, ami lehetővé teheti az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek (Fed), hogy újra kamatot csökkentsen a következő hónapban.

A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) pénteken közölt adatai szerint júliusban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők is 0,2 százalékos emelkedést vártak a júniusban mért 0,1 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,1 százalékkal csökkent. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,3 százalékos növekedés után.

A szolgáltatások árai 0,1 százalékkal csökkentek, míg a javaké 0,4 százalékkal emelkedtek havi szinten. Az energiaárak 2,3 százalékkal ugrottak meg a júniusi 3,1 százalékos csökkenés után.

Az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak júliusban, csakúgy mint júniusban, összhangban az elemzői várakozásokkal. A termelői maginfláció 2,1 százalékra rúgott az előző havi 2,3 százalékos emelkedés után, elemzők 2,4 százalékot vártak.

Érdemes átolvasni a gazdasági elemzéseket a gabonaexportőr- és importőr nagyhatalmakra vonatkozóan is – fotó: Shutterstock

A fogyasztói árak júliusi alakulását tükröző adatsort jövő héten kedden teszi közzé a munkaügyi minisztérium. Elemzők havi szinten 0,3 százalékos, éves összevetésben pedig 1,7 százalékos emelkedést várnak a júniusban mért 0,1, illetve 1,6 százalékos növekedés után.

A Federal Reserve az inflációs célszámot az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexében határozza meg, de az infláció alakulásának megítéléséhez szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket, így a termelői és a fogyasztói árak változását is.

A legutóbb közölt, júniusi adatok szerint éves szinten 1,6 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe, míg májusban és áprilisban 1,5 százalékkal, mindkét érték elég távol áll a 2 százalékos Fed-célszámtól.

A pénzpiacok teljesen bizonyosra veszik, hogy a Fed kamatot csökkent szeptemberben az amerikai-kínai kereskedelmi háború gyors és drasztikus kiéleződése után. Az infláció nyomottsága erősítheti azokat a várakozásokat, hogy fél százalékpontos kamatvágást hajt végre a Fed nyíltpiaci bizottsága szeptember 17-18-i ülésén.

Három éve először csökkentek a termelői árak Kínában a múlt hónapban, mert a gyengülő bel- és külföldi kereslet csökkenése miatt a kínai gyártóknak lejjebb kellett vinniük az áraikat, hogy megőrizhessék piaci részesedésüket.

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint a termelői árak éves összevetésben 0,3 százalékkal mérséklődtek, ezzel először csökkentek 2016 augusztusa óta. Április óta már hónapról hónapra egyre kevésbé emelkedett a termelői árindex. Az előző hónapban az árak emelkedése megállt, és elemzők júliusra is stagnálást vártak.

A kereslet gyengülése mellett a nyersolaj, a vasérc és egyéb nyersanyagok árainak visszaesése is hatással volt a júliusi adatra.

A legsúlyosabb, 8,3 százalékos éves árzuhanás Kínában a kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó vállalatokat sújtotta. A termelői árak meredek visszaesése volt tapasztalható az olajfinomítók és a vegyi üzemek körében is. Egyes építési alapanyagok ára is jelentősen gyengült júliusban, mivel a szélsőséges meleg, illetve a nagy esőzések folytán számos építkezést átmenetileg fel  kellett felfüggeszteni.

A fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,8 százalékkal emelkedtek júliusban, egyre közeledve a 3 százalékos célszámhoz az előző  két hónapban egyformán 2,7 százalékos adat után. A júliusi növekedés ezzel 17 havi csúcsra ért, enyhén felülmúlta a 2,7 százalékos elemzői várakozásokat. A változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció 1,3 százalékos volt, az előző két hónap 1,6 százalékos adata után.

Az élelmiszerek fogyasztói ára 2012 januárja óta a legnagyobb mértékben ugrott meg júliusban: éves összevetésben 9,1 százalékkal nőtt a júniusi, 8,3 százalékos emelkedés után.

Az afrikai sertéspestis járvány miatt lecsökkent sertésállomány továbbra is magasan tartja a disznóhús árát, a szélsőséges időjárás miatt pedig a gyümölcsárak is az egekben maradtak. A sertéshús 18,2 százalékkal, a gyümölcsök pedig 39,1 százalékkal drágultak júliusban az egy évvel korábbihoz képest. A drágulás ugyanakkor némileg mérséklődött júniushoz képest, amikor 21,1 illetve 42,7 százalék volt.

Havi összevetésben 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után.

Az ipari kereslet alakulását tükröző termelői árak csökkenése újra felszínre hozhatja a deflációs félelmeket, valamint agresszívabb gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására késztetheti a hatóságokat.

A kínai és a hongkongi tőzsdei indexek a hírre újból visszaestek pénteken, miután épp kezdtek magukra találni a jüan árfolyamának gyengülése, és az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus fejleményei okozta bizonytalanság után.
Az arany ára pénteken ismét az unciánkénti 1500 dollár fölött alakultak annak köszönhetően, hogy a két gazdasági nagyhatalom közötti kereskedelmi háború és a világgazdaság növekedésének lassulása miatt támadt aggodalmak hatására megnőtt az érdeklődés a biztonságosabbnak ítélt befektetések iránt.

Forrás: MTI

Összeállította: Agroinform.hu