Június 16-án 10 órától az Agroinform.hu Terménypiacok Webinárium címmel online rendezvényt szervez, melynek keretében az Agrárközgazdasági Intézet szakértőjével és hazai terménykereskedelemmel foglalkozó cégek vezetőivel tekintjük át a terménypiacok alakulását.

  • Milyen nemzetközi trendek befolyásolják a hazai terményárakat?
  • Meddig tart az áremelkedés? Lesz-e trendforduló?
  • Mit aratunk idén, mit vessünk jövőre? A termeléstervezés a kereslet alapján

A webinárium helyszíne: ZOOM alkalmazás (itt letöltheted).

A webinárium időpontja: 2021. június 16. szerda, 10:00

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálj a rendezvényre az alábbi űrlap kitöltésével:

PROGRAM

10.00 – 10.05 Megnyitó  – Bolyki Bence, Agroinform.hu portálvezető

10.05 – 10.10: Köszöntő – Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

Feldman Zsolt

• 10.10 – 10.25 Kitekintés a nemzetközi és hazai piacokra – Dr. Potori Norbert, Agrárközgazdasági Intézet

Dr. Potori Norbert az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárgazdasági Igazgatóságának vezetője. Fő szakterületei a Közös Agrárpolitika alkalmazása, az agrárpolitikai hatásvizsgálatok, a mezőgazdasági termelés, termelési szerkezet, feldolgozás és kereskedelem elemzése, valamint a határidős és opciós árupiacok. A Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett gazdálkodás- és szervezéstudományi doktori fokozatot. Az MTA Agrárközgazdasági Bizottságának választott tagja 2011-től.

Potori Norbert

Az előadása fókuszában az aktuális termésvárakozások, a felhasználás és a készletek, a nemzetközi kereskedelmi folyamatok, az árviszonyok és a termény piacokat rövid távon befolyásoló tényezők állnak.

• 10.25 – 11.15. Szakmai Fórum: a kiemelt szántóföldi kultúrák hazai terménykereskedelme

Résztvevők:

Reng Zoltán – Hungrana Kft., vezérigazgató

Reng Zoltán

Reng  Zoltán a Szent István Egyetem Ybl Miklós karán végzett  építészmérnökként, majd az építőiparban tevékenykedett, mint beruházó és kivitelező. A Pannónia Etanol hazai gyárának átadását követően négy éven keresztül vezérigazgatói pozíciót töltött be, majd 2016-ban a Hungrana Kft. vezérigazgatójaként folytatta pályafutását. A Szent István Egyetem címzetes  docenseként vendégelőadóként oktatja a jövő  szakembereit. Fontosnak tartja az agrárium résztvevőivel a folyamatos kommunikációt, a gazdálkodók edukációját, az innovatív megoldások bevezetését a hazai mezőgazdaságba.

Cseresznye Péter – Viterra Hungary Kft., kereskedelmi igazgató

Cseresznye Péter

Cseresznye Péter 2016-ban gabonakereskedőként kezdett a Viterránál, majd hamarosan a területi képviselői csapat vezetésével bízták meg. Közel 2 éve kereskedelmi igazgatóként dolgozik, a magyar és cseh irodákban működő kereskedelmi csapat vezetése tartozik hozzá, ezzel együtt egy 6 országból (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Horvátország) álló régióban a kereskedelmi tevékenység szervezése, menedzselése.

Dr. Kovács István Dezső – KITE Zrt., Terménykereskedelmi üzletág igazgató

Dr. Kovács István Dezső 2003-ban közgazdász, 2005-ben jogász végzettséget szerzett. A KITE Zrt.-nél pénzügyi elemzőként kezdte pályafutását 2003-ban. A Terménykereskedelmi üzletágnál pénzügyi osztályvezetői, majd üzletág igazgató-helyettesi pozíciót töltött be, 2014. decemberétől üzletág igazgatóként dolgozik.

 

Sándorfy András – Marton Genetics, ügyvezető igazgató

A szakmai fórum során a következő kérdések kerülnek górcső alá:

Milyen trendek figyelhetők meg a felhasználási cél szerinti termesztés szempontjából a kukorica, napraforgó, kalászos gabonák és a repce esetében? Lehet-e javaslatokat tenni más növénykultúrák vagy növényfajták termesztésbe vonására az eddigiekhez képest?