A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) szerdán közölt adatai szerint áprilisban az előző havihoz képest 1,3 százalékkal csökkentek a termelői árak, ez az adatok rögzítésének kezdete, 2009 decembere óta a legnagyobb mértékű csökkenés. Az elemzők 0,5 százalékos visszaesésre számítottak a márciusban mért 0,2 százalékos csökkenés után – tájékoztatott az MTI.

A fogyasztói árak ötéves, a maginfláció pedig kilencéves mélypontra esett áprilisban – fotó: Pixabay

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,9 százalékkal csökkent, ami a mutató bevezetése, 2013 szeptembere óta a leggyengébb érték. Márciusban 0,2 százalékos csökkenést mértek.

A szolgáltatások árai 0,2 százalékkal, az áruké pedig 3,3 százalékkal csökkentek havi szinten. Az energiaárak 19 százalékkal estek vissza a márciusi 6,7 százalékos csökkenés után.

Az egy évvel korábbihoz képest 1,2 százalékkal estek a termelői árak áprilisban, ami 2015 novembere óta a legerősebb visszaesés. Elemzők 0,2 százalékos csökkenésre számítottak a márciusban mért 0,7 százalékos emelkedés után. A termelői maginfláció 0,3 százalékkal csökkent az előző havi 1,0 százalékos emelkedés után, a mutató bevezetése óta soha nem fordult elő eddig, hogy mínuszba forduljon értéke.

A kedden közzétett adatok szerint a fogyasztói árak ötéves, a maginfláció pedig kilencéves mélypontra esett áprilisban az Egyesült Államokban.