Korábban beszámoltunk róla, hogy Heves megyében egy vaddisznó tetemben mutatta ki a Nébih az afrikai sertéspestis vírusát (ASP). Eddig ez volt az első ilyen eset az országban, és máris komoly következményekkel járhat. A nak.hu érdeklődésére a Nébih közölte, hogy eddig a japán, a tajvani, a dél-koreai, a szingapúri és a szerb állategészségügyi hatóság tájékoztatta a magyar állategészségügyi szolgálatot az ASP miatt bevezetett importkorlátozásokról.

A közeljövőben várhatóan több ország is be fogja jelenteni az importtilalmat. A Nébih kiemelte: "amennyiben az exportbizonyítvány a szállítás feltételeként előírja az afrikai sertéspestistől való országmentességet, akkor április 23-tól semmilyen körülmények között nem lehet szállítást indítani.”

Az uniós előírásoknak megfelelően a fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznótest és vaddisznóhús semmilyen formában nem szállítható ki. A hazai főállatorvosi rendelkezések alapján a vaddisznótesteket kizárólag azok vizsgálatát követően, a negatív virológiai eredmény birtokában és csak a fertőzött területen belül lehet felhasználni.

vaddisznó

Eddig egy ASP-vel fertőzött vaddisznót találtak hazánkban – fotó: Shutterstock

Heves megye teljes területén be kell jelenteni az elhullott vagy beteg sertéseket az észleléstől számított 24 órán belül, és ezeket az egyedeket virológiai vizsgálatnak kell alávetni. A házisertések csak az illetékes járási hivatal előzetes engedélye alapján, az elvégzett vizsgálatok kedvező eredménye után szállíthatók ki a fertőzött területről, de csak magyarországi célállomásra.

A magyarországi húsfeldolgozóknak komoly érvágás az importtilalom, az utóbbi években ugyanis Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró, Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban. Az ázsiai államok a tiltást általában minimum kétéves ASP-mentességet követően oldják fel.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján.