Már nem igazán tud hová zuhanni a holland, valamint a spanyol uborka ára. Az export azonban kérdésessé vált - írta meg a Fruitveb.

Mi történik a hollandoknál?

2024 elején a pótlólagos megvilágítással termesztett üvegházi uborka ára még 85 cent/db felett volt Hollandiában, ami aztán pár napig még tovább emelkedett, majd január 6-án változás történt. A masszív áresés már egy hónapja tart, jelenleg az átlagár 60 cent körül alakul, ami jelentősen alacsonyabb, mint az utóbbi években.

Mi a helyzet Spanyolországban?

A spanyoloknál sem más a helyzet. Almería körzetében január elején 1,5 euró/kg-nál járt a kígyóuborka ára, ami aztán január közepéig meredeken csökkent. Ekkor érte el a 90 cent/kg-ot, ami meg is maradt egészen február elejéig, amikor tovább zuhant az ára. Jelenleg 75 centet kell fizetni érte, ami közel 20 százalékkal kevesebb, mint az előző években. A termelt mennyiség viszont semmit sem változott.


Akkor mitől drágább?

A február elején bekövetkezett áresésre a magyarázat talán az Európában több helyen kitört tüntetések, amik miatt mind a hollandok, mind a spanyolok szállítási nehézségekbe ütköztek. A tüntetők a kamionok megállításával, felburogatásával, a szállítmányok felgyújtásával tiltakoznak. Franciaországban és Németországban több utat lezártak, aminek hatására a kamionoknak kerülniük kellett.

Amíg nem kezdik el szüretelni a hazai uborkát, addig biztosan nem számíthatunk jelentősebb változásokra - fotó: pexels.com

A nagykereskedők éppen ezért inkább kivárnak és a spot piacon vásárolnak. A logisztikai probléma a magyarázat arra, hogy Magyarországon az utóbbi hetekben miért emelkedik tovább az uborka ára. A Budapesti Nagybani Piacon egyelőre kizárólag importáru található, a magyar uborkákat még csak február közepén kezdik el szedni.