A jogosultság megszerzése nem állít túl nagy adminisztrációs kihívást az igénylők elé, ugyanis változatlanul az Egységes Kérelemben gyakorlatilag egy „pipa” betételével kell igényelni a visszatérítést. Természetesen a megfelelő díjtámogatott biztosítás megkötése elengedhetetlen.

Kisebb változások azonban fellelhetőek a feltételekben, mint például a tavaszi fagy és aszály fogalma. Az új szabályok szerint már nemcsak a virág, termés és terméskezdemény károsodása minősül tavaszi fagynak, így értelmezhetőbbé vált olyan szántóföldi növényeknél is, mint a repce. Az aszály kritériuma is bővült a korábbi szabályok változatlanul hagyása mellett, mely szerint aszálynak minősül a továbbiakban a 30 egymást követő napon belül hullott legfeljebb 25 mm csapadék is, feltéve, ha volt 15 olyan nap az időszakon belül, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a 31 Celsius fokot. Ez például egy kukoricaállományban egyet jelenthet a megfővéssel.

Agrisk

Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, az Agrisk.hu vezetője

Az önrészeket viszont mindenki ellenőrizze le a biztosítás megkötése előtt, mivel meglepetéseket okozhat a kárrendezésnél, illetve megalapozhatja a megfelelő döntést, hogy érdemes-e egyáltalán a termelőnek bizonyos káreseményekre biztosítást kötni. Erre a legjobb tesztelő felület az agrisk.hu Kárszimulátora, ami az Agrisk teljesen ingyenes szoftvere és online működésének köszönhetően azonnal elérhető és azonnal ad eredményt.

A biztosítása tesztelésére szánt néhány perc kisebb biztosítások esetén is százezreket, de a nagyobb díjú szerződéseknél milliókat jelenthet megtakarításban és milliós vagy akár tízmilliós többletet jelenthet kártérítésben.

Egyébként jellemző hozzáállás a mezőgazdasági biztosításokat kötők körében, hogy amint megjelenik az első kedvezőtlen tapasztalat egy káresemény kifizetése kapcsán, csak azt követően értékelődik fel az olyan típusú tanácsadási folyamat, amit az Agrisk képvisel. Ezt a problémát rendszerint alulbiztosítottság vagy a nem megfelelő konstrukció okozza, de számtalan oka lehet. Azt mi sem tudjuk megmondani, hogy kinek mekkora kára lesz az adott évben, arra viszont pontos választ tudunk adni, hogy egy adott káresemény bekövetkeztekor mekkora kártérítést kaphat a termelő 4 biztosítós összehasonlításban.

Agrisk

Ehhez érdemes részt venni az Agrisk Partner Kártya programjában, mivel így a gazdálkodó egy személyre szabott ügyintézés keretén belül kap egyedi ajánlatot, ami akár a kockázati elemek, térítések, de nem kevésbé a díjszint tekintetében érvényesül.

További információ: www.agrisk.hu

Szerző: Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, Agrisk.hu