A Magyar Bioüzemanyag Szövetség tagvállalatai együttesen évente több millió tonna kukoricát, repcét és árpát dolgoznak fel. Mély ismeretekkel rendelkeznek a magyar mezőgazdaságról, szereplőivel szoros kapcsolatot ápolnak – írja közleményében a Magyar Bioüzemanyag Szövetség.

Hangsúlyozzák, hogy több tagjuk már 2022 augusztusában megkereste a döntéshozókat, és figyelmeztetett a magyar termést befolyásoló, a magyar élelmiszerbiztonságot komolyan veszélyeztető aflatoxin-szennyezett kukoricatermés problémájára.

Az uniós jogszabályok szerint a 20 ppb (parts per billion [részecske per milliárd]) fölötti aflatoxin-tartalmú kukorica semmilyen élelmiszerben vagy takarmányban nem használható fel – írják.

Kiemelik, hogy tagvállalataik a határérték alatti takarmánykukoricából ma egyetlen integrált folyamat során fele-fele arányban készítenek bioüzemanyagot és állati takarmányt, egyes esetekben élelmiszer-alapanyagot – kiváló minőségben. Így tudnak biztonságos alapanyagot kínálni a magyar tejtermelőknek és élelmiszeripari gyártóknak. Évente több százezer tonna ilyen terméket állítanak elő, ami kulcsfontosságú az élelmiszerlánc biztonsága szempontjából Magyarországon.

Az elmúlt fél évben a jobb minőségű magyar kukorica eltűnt a piacról, és mostanra jelentősen megnőtt az aflatoxinnal fertőzött termény aránya.

Az ukrán gabonaimport megindulása miatt ez a probléma mostanáig kevéssé volt előtérben. Most azonban súlyos a helyzet: A kormány egy hónapja, tilalmat rendelt el a magyar gabonafeldolgozó ipar és így a magyarországi élelmiszerlánc-biztonság fő forrásává váló jó minőségű ukrán kukoricára – írják a közleményben.


A behozatali tilalmat az állítólagos alacsony árakkal indokolták. Ezzel szemben akár az abszolút-, akár az Európa más részein tapasztalható árakhoz viszonyítjuk, a kukorica Magyarországon inkább magas, mint alacsony árúnak mondható. Időközben az alacsony aflatoxin tartalmú kukorica mennyisége is aggasztó mértékűre csökkent – hangsúlyozzák.

Az elmúlt hetekben így egyre nyilvánvalóbbá vált az aflatoxinprobléma súlyossága.

A Magyar Bioüzemanyag Szövetség a kialakult helyzetben fontosnak tartja jelezni, hogy:

  • A szövetség a kezdetektől következetesen és pontosan tájékoztatta a kormányt az aflatoxinos kukoricatermés okozta problémáról és annak mértékéről. Ezek az erőfeszítések eddig elutasításba ütköztek.
  • Tudomásuk van arról a híresztelésről, miszerint a kormány nagylelkű pénzeszközöket ajánlott volna fel tagjaiknak a helyzet megoldására, ez azonban nem igaz. Ellenkezőleg: a kormány az eddigiekben nem javasolt megoldást egyik tagvállalatnak sem.

Aláhúzzák, hogy továbbra sincs tudomásuk arról, hogy a kormányzat hogyan tervezi rendezni a kialakult helyzetet, így a tavalyi toxinos kukoricatermés ügye jelenleg is megoldásra vár.

Indexkép: Shutterstock