Az amerikai Cold Spring Harbor laboratóriumának kutatói David Jackson professzor irányításával felfedezték, hogy a kukoricanövény termőképessége és a betegségekkel szembeni rezisztenciája között fordított arányosság áll fent – számolt be az isaaa.org/kc.

Ennek következtében úgy gondolják, hogy a termőképesség növelését a rezisztencia gyengítésével is el lehetne érni, mivel a növényvédelemhez ma már az immunitáson kívül számos más eszköz is rendelkezésre áll.

kukorica

A G béta a termésmennyiség növeléséért és az immunitás átprogramozásáért felelős gén – fotó: Pixabay

Sikerült azonosítaniuk azt a G bétának nevezett (G β) gént, amely a termésmennyiség növeléséért és az immunitás átprogramozásáért felelős. Amennyiben azt sikerül megfelelően módosítani, akkor jelentős hektáronkénti termésnövekedést tudnak elérni, a költségek számottevő csökkentésével, mivel az immunitás beültetése költségigényes művelet.

Elméletileg a kukoricanövény nem képes fejlődni a G béta gén nélkül. Amennyiben a fiatal növényekből azt génsebészeti úton eltávolítják, akkor a növény rövid időn belül megbarnul és elpusztul, mivel egy szuperaktív immunrendszer megtámadja a saját sejtjeit.

Azt is felfedezték, hogy ugyanez a gén befolyásolja a növény merisztémáinak (osztódószövet) méretét. Végül is a G béta gént olyan formában sikerült módosítani, hogy a kukorica egy csövén az átlagosnál jóval nagyobb számú szem képződik.

A kutatások eredményeit a csoport a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölte.