Az idei második negyedévben újra 50 dollár alá csökkent a Brent típusú olaj hordónkénti átlagára, ezért egy 4 éve elfogadott szabály értelmében, ilyen esetekben automatikusan emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, a benziné literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal – írja a Portfolio.hu.

2017 óta nem volt példa, arra hogy az olaj ára 50 dollár alá esett volna, ezért nem változott az üzemanyagok jövedéki adója.

A NAV által közzétett számítás szerint április 1. és június 15 között a Brent hordonónkénti átlagára 29,928 dollár volt, ez alapján az adó mértéke július 1-től emelkedik Magyarországon. Így a benzinnél az adómérték literenként 125 forintra, a gázolajnál pedig 120,35 forintra nő. 2017 óta nem volt példa, arra hogy az olaj ára 50 dollár alá esett volna, ezért nem változott az üzemanyagok jövedéki adója, viszont idén jelentős hullámvölgyön mentek keresztül az olajárak, amely következtében az aktuális negyedéves átlagár bőven 50 dollár alá esett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk péntektől a benzin ára bruttó 3 forinttal változik, a gázolaj ára bruttó 2 forinttal nő. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak a hétvégén:

95-ös benzin: 348 Ft/liter

Gázolaj: 357 Ft/liter