Az idei fűtési szezon sokak életébe hozhat gyökeres változásokat, hiszen olyanok is fával fognak meleget teremteni az otthonaikban, akik még soha-, vagy pedig nagyon régen választották ezt a fűtési módot. Következő összefoglalónkkal számukra szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy mire érdemes odafigyelniük a téli tüzelő megvásárlásakor. Utánajárunk, hogy milyen fával érdemes fűteni, hol szerezhetjük be a tüzelőt, hogyan kerülhetjük el, hogy becsapjanak bennünket, és miként kell tárolni a fát.

fa

Hosszú utat kell még megtennie addig, amíg meleget ad – fotó: canva.com

Mi az, amit a hatósági áras tűzifaprogramról tudni érdemes?

Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk elindult a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

Mit jelent az, hogy a fa hatósági áras?

A hatósági ár egy adott terméknek - jelen esetben a fának -  a legmagasabb, maximált ára, az alkalmazható ár felső határát írja elő, védve ezzel a vásárlók érdekeit.

Hol lehet hatósági áras tűzifát vásárolni?

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. Az értékesítési pontok megtekinthetők az Agrárminisztérium honlapján. Nem muszáj  egyszerre ennyit megvenni, van lehetőség arra is, hogy valaki a maximális mennyiségnél kevesebbet vásároljon vagy részletekben vegye meg azt. A Tűzifa programban a 10 erdei köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál május 1. óta vásárolt tűzifa mennyisége is.

Mi az az erdei köbméter?

Amikor a farönköket a kivágást követően egy méter széles és hosszú rakatokba pakolják, akkor a rönkök közötti hézagok miatt azok nem illeszkednek tömören egymáshoz. Ahhoz, hogy tömör köbmétert (m3) kapjunk, váltószámot kell használni. Általánosan elfogadott, hogy vastag tűzifából az 1 méter hosszú, 1 méter széles és 1,7 méter magas (1x1x1,7 m) befoglaló méretű rakat egyezik meg 1 köbméterrel. Ez az erdei köbméter.

Hány mázsa 1 erdei köbméter?

Egy erdei köbméter légszáraz tűzifa körülbelül 8 mázsa, frissen vágott állapotban 10 - 12 mázsa.

Mennyibe kerül a hatósági áras fa?

Ez fajtánként eltérő. A tűzifaprogramban kemény lombos, lágy lombos és fenyőtűzifa vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

A programban a hengeres tűzifa egységes maximált, a forgalmi adót is tartalmazó tűzifa ára fajtánként, erdei köbméterenként a következő:

 • Kemény lombos: 30 000 forint
 • Lágy lombos: 19 000 forint
 • Fenyő: 19 000 forint

Kik jogosultak a tűzifaprogramban történő részvételre?

A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán (lakcímkártyán) feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely, vagy ennek hiányában lakóhely.

Hogyan történik a vásárolt tűzifa árának befizetése, a fa átadása?

A befizető helyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át.

A működési területi lista mutatja meg azt, hogy mely település lakói melyik állami erdőgazdasághoz fordulhatnak, amennyiben élni szeretnének a Tűzifaprogram adta lehetőségekkel.

Az egyes társaságok működési területéhez tartozó települések listája

Értékesítési (megrendelési, befizetési) helyek országos listája

Átvételi pontok országos listája

Mit érdemes tudni a fafajtákról?

A keményfa fajták nagyobb sűrűségűek a puhafa fajtáknál,  azaz egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag. Keményfának azt a fát nevezik, amelynek sűrűsége > 500 kg/m3, tehát a puhafa sűrűsége < 500 kg/m3.Kemény lombos fa az összes gyűrűslikacsú és félig gyűrűslikacsú fafaj, valamint a szórtlikacsúak egy része. Légszáraz sűrűségük 600 és 850 kg/m3 közötti. Nagy szilárdságú, kopásálló, szívós faanyagot adnak. Mivel nagyobb a fűtőértékük, ezért drágábbak. Több ideig égnek,

A lágy lombos fák mind szórtlikacsúak. Ezeknek az alacsony sűrűségű fafajoknak az átlagos légszárazsűrűsége 350-550 kg/m3. Szövetszerkezetük laza. Porózusak, és viszonylag homogének. Inkább a tűzgyűjtáshoz javasoltak, magas égési hőmérsékleten, gyorsan égnek.

A fenyő gyorsan nő, egyenes törzse van, azon puhafák közé tartozik, amit a faipar előszeretettel hasznosít. A pozdorjából készített termékeket a bútoripar hasznosítja, de a papírgyártásnak is fontos nyersanyaga. Könnyű, gyantajáratokkal átjárt fája kitűnően ég.

Mit jelent a légszáraz sűrűség?

A megfelelő légszáraz tűzifa víztartalma 20 százalék alatti,  10-18 százalék között van. A túl magas  víztartalom gondot jelenthet, mert a víz párolgása elnyeli a termelődő energia jelentős részét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden 10 százalék többletnedvesség 9 százalék fűtőérték-csökkenést okoz. Ráadásul mivel a kicsapódó nedvesség savas egy idő után még a kéményt is tönkreteheti.

Miért célszerűbb a drágább kemény fát vásárolni?

Mivel a keményfa sűrűsége nagyobb, így a térfogategységre vetített fűtőértéke is sokkal jobb, mint a puhább fafajtáknak.

A kőris kiváló tüzelőanyag, bármilyen típusú kályhába, kandallóba jó választás. Ugyan nehezen szárad, emiatt hosszabb tárolást igényel, de egyenletes hőt biztosít, és a fűtőértéke kiemelkedő. Kitűnő tűzifa bármely típusú kandallóhoz vagy kályhához. Könnyen fűrészelhető, de nehezen hasítható. Fűtőértéke: 16,9 MJ/kg.

A csertölgy az egyik legjobb tűzifafajta, amelynek magas a fűtőértéke és hosszú, állandó égés jellemzi. Előnye, hogy nem fülled különösebben, ráadásul jól hasad. A megfelelő égéshez fontos, hogy elég száraz legyen, így elkerülhetjük a füstgáz-képződést. Fűtőértéke: 16,8 MJ/kg.

A bükk fűtőértéke magas és állandó; jól ég. Hátránya, hogy lassan szárad és emiatt hosszabb tárolást igényel, ráadásul könnyen fülled. Rendkívül jó parázstartó. Fűtőértéke: 15,62 MJ/kg.

A gyertyán jó minőségű tűzifa, hátránya, hogy kitermelés után azonnal fel kell dolgozni, különben fülled. Nehéz felhasogatni. Fűtőértéke: 15,8 MJ/kg.

Az akác bár nagyon elterjedt tűzifa, jó tudni, hogy a keményfák között a gyengébb fűtőértékűek közé tartozik. Előnye, hogy nedvesen is jól ég, de nem szabad elfelejteni, hogy a nedvesség jelentősen ront a fűtőértéken. Fűtőértéke: 14,9 MJ/kg.

A fenyő már puhafa fajta. Ugyan jól ég, de égés közben szikrázik. Inkább tűzgyújtáshoz ajánlott. Átlagos fűtőértéke: 14 MJ/kg.

A nyír jellemzően a nyitott kandallókhoz alkalmas fajta, szép lánggal, de gyorsan ég. Fűteni nem ajánlott. Fűtőértéke 14,2 MJ/kg.

A nyárfa nem rendelkezik jó égési tulajdonságokkal: gyengén ég és fűtőértéke alacsony, 13,4 MJ/kg.

tűzifa

A különböző fafajták, eltérő fűtőértékkel rendelkeznek – fotó: canva.com

Tömegre vagy térfogatra érdemesebb tűzifát venni?

Sokan tömegre vásárolják a fát, ami nem túl jó döntés. Egyrészt sok helyen nem áll rendelkezésre hiteles mérőeszköz, így sokszor sem a vásárlók, sem a kiszállítók nem tudják pontosan, hogy az adott mennyiségnek mennyi a tömege, másrészt a száradás során is jelentősen csökken a tömeg.

Sokkal megbízhatóbb, ha a fát térfogatra vásároljuk, hiszen egy térfogat egységnyi tűzifában mindig azonos fűtőérték van, mivel az energia a fa szárazanyag-tartalmához kötődik. Így, ha "sikerül" nedves fát vásárolnunk térfogatra, akkor sem ér bennünket veszteség, maximum csak időbe telik, amíg a fa kiszárad. A kereskedelemben többféle mértékegység is előfordul térfogatra történő értékesítés során, de a leggyakoribb a már fentebb említett erdei köbméter.

Lehet fát gyűjteni az erdőkben?

Igen. A lakossági tűzifagyűjtésnek vannak szabályai, amivel jó, ha tisztában vagy.  Ilyen szabály például az, hogy:

 • a tűzifagyűjtést csak az erdészetek által közvetlenül kiadott, névre szóló engedély alapján végezhetsz, a kerületvezető erdész által kijelölt területen
 • tűzifát csak magánszemély gyűjthet
 • mivel az engedély időbeli érvényességgel rendelkezik, a határidő lejárta után a további gyűjtés nem lehetséges
 • kizárólag csak a földön fekvő faanyagot lehet összegyűjteni, az álló fát nem lehet kidönteni
 • a gyűjtött faanyag minőségi és mennyiségi számbavételét a kerületvezető erdész végzi el
 • a gyűjtött tűzifa árának megállapítása az egyes erdészetek hatásköre, ami függ a faanyag vastagságtól, terepviszonyoktól és az egységnyi területen lévő mennyiségtől
 • a tűzifa szedését a gyűjtő saját maga kell, hogy elvégezze és akkor is jelen kell lennie a területen, ha ehhez külső segítséget vesz igénybe
 • a kiadott engedély birtokában  évente legfeljebb 20 m3 tűzifa gyűjthető
 • tűzifát gyűjteni csak azokban az erdőrészletekben lehetséges, amelyekben az erdészeti hatóság a kitermelési tevékenységet engedélyezte - erről az erdészeteknél közvetlenül lehet tájékozódni
 • bizonyos erdőrészletekben a gyűjtés során vissza kell hagyni megfelelő mennyiségű földön fekvő, úgynevezett holtfát, mert az az erdő egészséges működéséhez mindenképpen szükséges
 • a gyűjtött tűzifa szállítása csak a NÉBIH által kiadott formátumú szállítójeggyel történhet

tűzifa

Sokan fogják a gáztüzelést fatüzelésre váltani – fotó: canva.com

Mindegy, miként tároljuk a tűzifát?

Természetesen nem -  alapvető elvárás, hogy a megvásárolt tűzifát csapadéktól védett helyen rakjuk le. Lényeges az is, hogy úgy fedjük le, hogy a farakás oldalt szellőzzön, így a fa nem fog korhadni. A fa alá mindenképpen tegyünk keretet, ellenkező esetben felszívja a talaj nedvességét. A legszerencsésebb az lenne, ha a fát felhasogatva tárolnánk, mert úgy jobban tud száradni. Kazánházba azonban semmiképpen ne rakjunk be nagy mennyiséget, mert egy kipattanó szikra is tragédiát képes okozni.

Mennyi idő alatt szárad ki a tűzifa?

Ez sok tényező függvénye. Függ a feldolgozottságtól - minél apróbbra van vágva a fa, annál könnyebben szárad,-  az időjárástól, a napsütés, a szél, a levegő páratartalma is meghatározó lehet.

A fának átlagos magyarországi körülmények között, a szabad ég alatt 1-2 évre van szüksége a száradáshoz, míg ideális körülmények között, megfelelő tárolás esetén, felaprítva akár fél év is elegendő lehet.

Vigyázat, csalók!

Tűzifavásárlás közben belefuthatunk csalókba is?

Sajnos ez reális veszély. Mivel a tűzifa a gáz után a második legnépszerűbb tüzelőanyag, a fűtőértéke kiemelkedően magas és az ára viszonylag kedvező, emiatt rengeteg a csaló. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor olyan eladót kell választanunk, akinek saját telephelye és leinformálható cége van.

Előfordulhat, hogy a fa illegális forrásból származik?

Igen. Minden évben történnek falopások Magyarországon annak ellenére is, hogy az erdészetek minden évben fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy a területükről ne lopjanak fát. Az elkövetők jelentős része értékesítési célból lop, amit ha megveszünk, akkor mi is bűncselekményt követünk el, lévén, hogy az orgazdaság törvénybe ütköző cselekménynek számít, ami 2 és 8 év közötti szabadságvesztéssel is járhat. is lehet! Ezért is fontos, hogy leinformálható kereskedőktől vásároljuk a tűzifát és minden esetben kérjünk számlát!

További cikkeink tűzifa témában, amelyeket szintén érdemes elolvasnod:

Tűzifa jogi tisztázó: ha nem akarsz nagy bajba kerülni

Lebukott az ál „tűzifa-kereskedő" – cégadatokkal visszaélve csalta ki a pénzt

Hogyan szállíthatsz fát és faterméket saját célra? Mutatjuk a tudnivalókat

A kormány megváltoztatta a fakitermelés szabályait – itt vannak a részletek!

A favásárlással kapcsolatban további hasznos információkat tudhatsz meg a https://portal.nebih.gov.hu/hu/eutr-szakmai oldalon.