Huszthy Balázst, az Agrovirtus digitális agrártechnológiai verseny egyik szervezőjét, a Szent István Egyetem projektmenedzserét az Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban! című konferencián kérdeztük.

A jelentkezés már lezárult, mit mutatnak a statisztikák?

Száz csapat nevezett a versenyre, ez nagyjából 400 hallgatót jelent. Ötödük külföldi vagy itt tanuló külföldi. Jöttek fiatalok többek között Azerbajdzsánból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ghánából, Grúziából, Mexikóból, Oroszországból, Romániából. Sikerült a határon túli hallgatókat is megszólítani. Külön büszkék vagyunk arra, hogy a nagy tekintélyű holland Wageningeni Egyetem is felfigyelt a versenyre, és csapatot delegált.

A magyar csapatok honnan verbuválódtak?

Legalább három csapat minden hazai egyetemről nevezett.

Agrovirtus

Minden hazai egyetemről érkezett nevezés – fotó: Agrovirtus Facebook oldal

Miben más ez a verseny, mint a többi?

Szakítottunk a megszokott papíralapú, illetve kültéri versenyekkel. „Betereltük” a hallgatókat egy olyan virtuális világba, egy olyan termelésirányítási rendszerbe, amelyben valós adatokkal szimulálni tudunk egy teljes termelési évet. Így oldatunk meg velük különböző termeléstechnológiai, gazdálkodási és menedzsment jellegű feladatokat – a fajtaválasztástól az aratásig – úgy, hogy adatalapú döntéseket hoznak.

Agrovirtus

Idén nemzetközibbé vált a mezőny – fotó: Agrovirtus Facebook oldal

Hol tart most a verseny?

Javában zajlik a négyhetes selejtező. Nagyon fontos része a versenynek, hogy a digitális tudásmegosztás a hallgatói igényeknek megfelelően működjön. Ezért kifejlesztettünk egy digitális tudásmegosztási rendszert, amelyben a hallgatók minden feladathoz lehívhatják a megfelelő háttéranyagot. A versenyzők minden ezzel kapcsolatos mozgását követni tudjuk. Látjuk, ki mikor, hol, mennyit dolgozik, hogy a vasár- és ünnepnapokat nem ismerve, az éjszakai órákban is foglalkoznak a feladataikkal. Ez nagyon motivál minket a verseny fejlesztésére.

Tíz csapat jut a döntőbe. November 18-19-én Gödöllőn tartjuk az Agrovirtus Akadémiát, majd 20-án ugyanott a döntőt.

Agrovirtus

Javában zajlik a selejtező, a döntőt november 20-án rendezik meg – fotó: Agrovirtus Facebook oldal

Miből áll az Agrovirtus Akadémia?

Két napon át, teljes ellátás mellett, keményen tréningeljük őket. Egy vállalati vezetőkből álló mentorcsapat foglalkozik velük. A döntő pedig tekintélyes zsűri előtt zajlik.

Milyen előnyökkel jár a hallgatók számára a verseny?

Egyrészt sok mindent nyernek a versenyen, rengeteg nyereményünk van. Másrészt fejlődnek digitális agrárgazdálkodási készségeik. Sok hallgató karrierjét sikerült már beindítani. Ezt továbbra is tudatosan tesszük. A hallgatók saját maguk is szeretik kiaknázni a verseny nyújtotta jövőbeni karrierlehetőségeket. Ezt egyébként is javasoljuk nekik. Így csaknem 70 csapat választott magának mentort a piaci cégek vagy az oktatási intézmények képviselői közül.

A szakma körében is nagy siker ez a verseny. Technológiai fejlesztő- és termelőcégek keresnek meg minket, hogy mutassunk nekik olyan fiatalokat, akik már képben vannak az  agrárdigitálizációban, és alkalmazhatják őket. Elindult tehát egyfajta munkaerőpiaci folyamat is. Ez a tény is arra ösztönöz minket, hogy az Agrovirtust ne csupán egy versenyként, hanem komplex tehetséggondozási programként kezeljük.

Elhatároztuk, hogy az eredményhirdetés után sem engedjük el a résztvevők kezét.

Agrovirtus

A verseny hasznos gyakorlati tudást és akár karrierlehetőséget is ad a résztvevőknek – fotó: Agrovirtus Facebook oldal

Milyen lehetőségeket kínál a hallgatóknak a tehetséggondozási a program?

Mivel az agrár-felsőoktatási intézmények is beálltak a verseny mögé, ezekre a kapcsolatokra építve fejlesztjük az Agrovirtus jövőjét. Életre hívjuk például az Agrovirtus Cafét, amely workshopokat, egyetemekre való kitelepüléseket jelent.

Nagy terv, hogy a verseny a jövő tanévben egyfajta C tantárgy legyen az egyetemeken. Digitális agrárgazdálkodás –Agrovirtus lesz az elnevezése.

Azt is megtapasztaltuk, mennyire szeretnék a hallgatók, hogy legyen a kezükben valami arról, hogy ők ebben a programban részt vettek. Volt, aki az állásinterjúra vitt önéletrajzába azt írta be első helyen, hogy tavaly döntős volt a versenyen. Épp ezért született a Digitális Agrárgazdálkodási Oklevél, amelyet partnereinkkel – Agrárminisztérium, AgroVIR, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Szent István Egyetem – közösen állítunk ki a résztvevők számára.

Mivel nagyon sok termelő humánerőforrás-hiány miatt nem képes az agrárdigitalizáció útjára lépni, nekünk meg bő adatbázisunk van a digitális agrárium iránt érdeklődő hallgatókból, szerepet vállalunk a felek közötti kapcsolatteremtésben. Továbbá abban is, hogy a verseny által generált egyetemi lehetőségeket – szakdolgozat, gyakornoki program –  és a piaci igényeket összepasszítsuk. Tehát a hallgatók képzését termelő partnereink gazdálkodási igényeihez igazítani, hogy valós értéket tudjanak generálni az adott gazdaságokban.

Az Agrovirtusról bővebben a verseny honlapján tudsz tájékozódni.

Kövesd az Agrovirtus Facebook oldalát is, hogy ne maradj le semmiről.