No GMO

Több mint 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel. A közlemény szerint a Hód-Mezőgazda Zrt. konzorciumi projektje a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFI Hivatal) 760,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Ezzel a társaság magas színvonalú agrotechnikával készített, GMO mentes alapanyagot állít elő, amely a "nagytejű" szarvasmarhák takarmányozásában a repcét állítja alternatívaként a pálmazsírral szemben.

A hódmezővásárhelyi vállalat - honlapja szerint - 1992-ben alakult. Évente 8-9 ezer tonna kalászos és 7-8 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet és 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt.
A támogatott projekt több elemből állt, melynek része volt a termékek hatásának vizsgálata a metabolikus és szaporodásbiológiai folyamatokra, amelyből képet kaptak a termelésre és a reprodukcióra gyakorolt hatásokról is.

A projekt végső célja annak bizonyítása volt, hogy a klasszikus pálmazsír kiváltása lehetséges a termelési eredmények romlása és a tehenekre jutó költségek emelkedése nélkül

- tették hozzá.

Évente 8-9 ezer tonna kalászos és 7-8 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet és 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt.

Évente 8-9 ezer tonna kalászos és 7-8 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet és 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt. Kép: Pexels


Exportra is jó lehet

A közlemény szerint a kutatás eredménye nem csak a hazai holstein-fríz állományok takarmányozásában játszhat kiemelt szerepet, hanem mindenhol, ahol értéknek számít a környezettudatos, hatékony, magas hozzáadott értékkel rendelkező takarmányozás és funkcionális élelmiszer-előállítás. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Hód-Mezőgazda Zrt. 2021-es nettó árbevétele 8,2 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig ez a szám 9,1 milliárd forintot tett ki. A cég 2021-ben 260 millió forint, míg 2020-ban 286,8 millió forint nyereséggel zárt.

Mi az a GMO?

A GMO genetikailag módosított élőlényt jelent (angolul Genetically Modified Organism), ami gyakorlatilag egy olyan élőlény, melynek genomját (génállományát) különböző molekuláris genetikai eljárásokkal módosították. E technológiákat rekombináns DNS technológiának is nevezik, mégpedig azért, mert a folyamat során az élőlény genomját ismert bázissorrendű DNS szakaszokkal egészítik ki, nem pedig véletlenszerűen tördelt, ismeretlen bázissorrendű DNS szakaszokat juttatnak az örökítőanyagba, ahogy az régebben a nemesítés során történt.

A közlemény szerint a kutatás eredménye nem csak a hazai holstein-fríz állományok takarmányozásában játszhat kiemelt szerepet, hanem mindenhol, ahol értéknek számít a környezettudatos, hatékony, magas hozzáadott értékkel rendelkező takarmányozás és funkcionális élelmiszer-előállítás. Kép: Unsplash

A közlemény szerint a kutatás eredménye nem csak a hazai holstein-fríz állományok takarmányozásában játszhat kiemelt szerepet, hanem mindenhol, ahol értéknek számít a környezettudatos, hatékony, magas hozzáadott értékkel rendelkező takarmányozás és funkcionális élelmiszer-előállítás. Kép: Unsplash

A transzgenikus élőlények létrehozásakor ugyanabból, vagy más fajból származó géneket ültetnek be a GMO-ba, tehát olyan génkombinációt hordozó lényt hoznak létre, amely a természetben is létrejöhetett volna horizontális génátvitellel. A „GMO" fogalom alatt többnyire ilyen transzgenikus lényeket értünk, de nem minden GMO-val létrehozott faj nevezhető transzgenikusnak. A genetikai manipuláció rendszerint a zigótát vagy az ivarsejteket, esetleg az ezekben is öröklődő sejtszervecskéket érinti, ezért a genetikailag módosított fajok utódai is ilyen szervezetek lesznek (illetve egy bizonyos hányaduk mindenképpen), így egyszeri beavatkozással tartósan továbbtenyészthető (-termeszthető) GM fajták hozhatók létre.

Olykor, amennyiben a genetikai manipuláció csak a szomatikus sejtek egy részére terjed ki, az eredményképp kapott faj nem örökíti tovább a módosításokat.

(Forrás: MTI, Wikipédia)