A gyorsfagyasztott zöldségek körül kirobbant Listeria monocytogenes botrány hatására fokozott figyelem irányult a szakágazat ellenőrzésére, a kórokozó megjelenésének okaira, a felelősséget érintő kérdésekre. Az eset azonban nem egyedi és nem is újszerű. Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerébe (RASFF) bekerülő értesítésekből is látszik, hogy a jelzések többsége (a Salmonella fertőzöttség után) Listeria monocytogenes szennyezettségre irányul – írja a NAK tájékoztatója.

Az élelmiszer-előállító vállalkozásoknak hatékony óvintézkedéseket kell tenniük a Listeria monocytogenes szennyeződés ellen – fotó: Pixabay

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz, így megjelenése önmagában nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot, de jelzi, hogy nem teljesen biztosított az üzemi higiénia. Ezek alapján egyértelműen megmutatkozik, hogy az élelmiszer-előállító vállalkozásoknak hatékony óvintézkedéseket kell tenniük a Listeria monocytogenes szennyeződés kockázatának csökkentése érdekében – hívja fel a figyelmet az agrárkamara.

A gyorsfagyasztott zöldségek előállításával és/vagy kereskedelmével foglalkozó élelmiszeripari vállalkozások számára nyújt segítséget a most kiadott útmutató, amit a vállalkozások saját élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerük, az előfeltételi programok és a HACCP-elvek kiindulópontjaként használhatnak fel. A Zöldség-gyümölcs Feldolgozók Európai Szövetsége (PROFEL) gondozásában kiadott iránymutatások gyakorlatias példákkal is támogatják a vállalkozásokat.

Az útmutató elérhető a PROFEL, valamint az Európai Bizottság honlapján. A jelenleg angol nyelven elérhető dokumentumot a következő hónapokban lefordítják az EU többi nyelvére is.