Fejlesztésekre, telephelybővítésre a mezőgazdaság különböző részterületein az elmúlt évek nehézségei ellenére is volt igény és számos, akár látványos példa is. Igaz, a támogatások mértéke szerényebb volt a korábbi évekhez képest, ám azoknak, akik telephely kialakítást vagy bővítést terveznek érdemes figyelemmel kísérni az új trendeket. Az egyre népszerűbb acélcsarnok-megoldások ezen a téren jól teljesítenek.

A 2020-ban minden szegmenst felkészületlenül érő, így a hazai mezőgazdaság folyamataira is jelentős hatással bíró járvány, majd a háborús helyzet generálta negatív tényezők a mai napig érezhetők a gazdaság alakulásában. Ugyanakkor egyre szembetűnőbb, hogy a kialakult helyzet hosszútávon is működőképes kezeléséhez újfajta szemlélet szükséges: nem kizárólag a stratégia formálása, de a beruházások okos beosztása, időzítése és nagyobb volumenű fejlesztésre való hajlandóság is meghatározó lehet. Ezen a téren pedig általánosságban központi kérdés a telephelyek kialakítása vagy bővítése.

Bár az elmúlt évben jelentősebb támogatások nem voltak elérhetők, az elmúlt hónapokban az áremelkedéseknek csökkeni látszott az intenzitása, a gazdaság egyes területei már-már elkezdtek visszabillenni a korábban megszokott mederbe. Jóllehet, visszarendeződésről továbbra se szólnak az előrejelzések, azonban egyre inkább valószínűsíthető, hogy a kulcs a fejlesztésre való hajlandóságban és az új, költséghatékony megoldások felkutatásában lesz.

Ausberger Frisomat

Fejlesztésekre, telephely bővítésre a mezőgazdaság különböző részterületein az elmúlt évek nehézségei ellenére is volt igény és számos, akár látványos példa is – fotó: Frisomat Kft.

Új szemlélet a mezőgazdaságban

Az elmúlt 2-3 éves időszak rámutatott arra, hogy aki hosszú távon szeretne hatékonyan termelni, annak jól működő és jól alkalmazható, költséghatékony, illetve fenntartható megoldásokkal érdemes tervezni. Ennek egyik kulcsa a fejlesztés, és szükség esetén a vállalkozás szerkezetének „frissítése”, átalakítása.

Mindehhez pedig az egyik új eszköztár a körforgásos gazdasági elvek alkalmazása. Ez alapvetően a vállalkozási tevékenységeinek fenntartható megközelítése, illetve a termelés produktumainak vagy a munkaeszközök élettartamának meghosszabbítására való törekvés. Telephely-kialakításnál, -fejlesztésnél kifejezetten előnyös ezen elv mentén tervezni, aminek kapcsán nem meglepő, ha eljutunk az acélcsarnokokig. Ez az épülettípus ugyanis az elmúlt években igen hatékony, népszerű megoldásnak bizonyult. De mik is egy acélcsarnok előnyei? Raport Lászlót, a magyarországi Frisomat Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Ausberger Frisomat

Telephely kialakításnál, fejlesztésnél kifejezetten előnyös a körforgásos gazdasági elvek mentén tervezni, aminek kapcsán, nem meglepő, ha eljutunk az acélcsarnokokig – fotó: Frisomat Kft.

Biztos megoldás, stabil alapokon

Az agrár tevékenységű vállalkozásokra általában jellemző a nagy térhasználat. Nem csak az állatállomány vagy termények elhelyezése, de a munkafolyamatokhoz használt gépészeti berendezések és munkagépek, járművek tárolása is gyakran nagy területet igényel. Tekintve, hogy egy ilyen, akár többfunkciós telephely kialakítása hosszadalmas folyamat lehet, előnyös olyan épületmegoldást választani, amiben akár elférhet minden – így akár költség- és időtakarékosabb opciót jelenthet.

Az acélcsarnokok amellett, hogy masszív szerkezeti felépítésükkel védik az állatokat, a terményeket, a dolgozók számára is ideális munkakörnyezetet biztosíthatnak. Igény szerint hőszigetelhetők, de megoldott a páralecsapódások elleni védelem is, illetve a szellőztetők telepítése.

„Acélcsarnokaink tervezésénél fókuszban tartjuk az időtállóságot és a rugalmasságot, tehát, hogy akár több kapcsolódó vagy vállalkozáson belül előforduló tevékenység elférjen bennük egy fedél alatt. Ugyanakkor minden épületünket könnyű összeállítani vagy szétszereli, és ami talán a legelőnyösebb tulajdonság: bővíteni. Egy Frisomat csarnokban elfér és kialakítható minden funkció, legyen szó tojásüzemről, baromfitelepről, húsfeldolgozásról vagy borászatról.” – nyilatkozta Raport László.

Frisomat Szolnok

Az acélcsarnokok igény szerint hőszigetelhetők, de megoldott a páralecsapódások elleni védelem is, illetve a szellőztetők telepítése – fotó: Frisomat Kft.

Nem mindegy az épülettípus

A Frisomat egyedülálló könnyűszerkezetes acélcsarnokai ugyanakkor további rugalmasságot is biztosítanak, fenntarthatóbb formában. A hidegen hengerelt acélból készült épületszerkezeteknek már az előállításánál is kevesebb nyersanyagra van szükség, mint a melegen megmunkált elemekhez, ugyanakkor kisebb súlyúak, ami a szállítást még hatékonyabbá teszi, azonban ez nem megy a strapabíróság kárára.

„Szerkezeteinket gépészeti berendezések teherbírására optimalizáljuk, az új Frisomat acélcsarnokok tetőszerkezete pedig standard alkalmas napelemek telepítéséhez is. Nyitott oldalfallal vagy választható ajtónyílással, nyílászárókkal tervezhetők, a nedvesség és korrózió ellen védő antikondenzációs bevonattal.

A szendvicspaneles szigetelési lehetőségnek köszönhetően akár a teljes acélépület vagy igény szerinti része alakítható ki ugyanazon fedél alatt különböző funkciókra. Mindezt már a gyártástól kezdve fenntartható elvek mentén, hosszú időtávra és körforgásra tervezve, váratlan költségek és a határidők átlépése nélkül.” – tette hozzá a magyarországi leányvállalat vezetője.

2024-re bizonyossá vált, hogy fejlesztési hajlandóság nélkül komplikáltabb lehet olyan volumenű gyártás vagy termelés megvalósítása, ami a jövőben a vállalkozások stabil működésének alapjául tud szolgálni. Nagy beruházás előtt állva azonban érdemes elsőként a mindennek helyet adó telephely- és épületkérdést megvizsgálni.

A Frisomat acélcsarnokok felhasználási lehetőségeiről IDE KATTINTVA található bővebb információ.