Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az alapkőletételi ünnepségen elmondta, Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági együttműködésének fontos mérföldköve a Glencore újabb beruházása, hiszen az Egyesült Királyságból érkező vállalatok a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják ma Magyarországon, és az Egyesült Királyság a tizenkettedik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak.

új növényolaj-finomító üzem épül

A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is – fotó: MTI/Illyés Tibor

Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője kiemelte, a magyarországi divízió 1996 óta összesen 260 millió amerikai dollárt költött beruházásokra. Foktői gyáruk 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzemeként 2012-ben kezdhette meg működését és eddig  nagyjából 5 millió tonna napraforgót dolgoztak már fel.

A mostani beruházás első ütemben 40 új munkahelyet teremt a térségben. A fejlesztéssel a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is.