Új tejtermékek a láthatáron

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult, 1,8 milliárd forintos projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek - tájékoztatta a MATE közleményben az MTI-t. Szommerné Egyed Lindát, a Fino-Food Kft. ügyvezetőjét idézve azt írták: "a magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább" a három évig tartó, döntő részben európai uniós pályázati forrásból megvalósult programban.

Az együttműködésnek köszönhetően trappistasajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is

- jelezte a cégvezető, hozzátéve, hogy az új tejtermékek "igazi energia- és immunerősítő bombaként" szolgálják az egészséget. Mint írták, a robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőségű, továbbá "a szántóföldtől az asztalig szemléletnek" megfelelően a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.

Az együttműködésnek köszönhetően trappista sajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is. Kép: Unsplash

Az együttműködésnek köszönhetően trappista sajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is. Kép: Unsplash

Fejőrobotos istálló is épült

A projekt részeként a kaposvári kampuszon fejőrobotos istállót alakítottak ki, takarmányozási kísérleteket folytattak, a beruházások lehetővé tették, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg az állattenyésztésben használt legmodernebb technológiákat. Gyuricza Csaba, a MATE rektora szerint a projekt szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzését, azt, hogy az oktatás piaci és társadalmi igényekhez igazítása érdekében a vállalati partnerekkel szoros együttműködésben fejlesszenek - tájékoztat a közleményben. "Ennek köszönhetően dupláztunk, 20 milliárdról 40 milliárd forintra emeltük a kutatás-fejlesztési programokra fordított források mértékét" - közölte a rektor.

A magyarok egyik kedvenc sajtja

A trappista sajt francia eredetű félkemény sajt, és talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a legnépszerűbb sajt Magyarországon, hiszen az ország sajtforgalmának 70 százalékát ez a sajtfajta adja. Receptúrája Franciaországban született, Mayenne körzetben, a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek munkássága során, ők készítették el először, majd a sajt Magyarországra is megérkezett a banjalukai Mária csillaga trappista kolostorból a 19. században.

Típusát tekintve a félkemény sajtok közé tartozik, érlelt, erjedési lyukakkal tarkított.

A mai magyar piacon forgalmazott, trappista sajtnak nevezett termék jócskán eltér az eredetitől: nincs kérge, más a formája, más a színe, nem lyukazott, vagy nem olyan mértékben, nem olyan kezelést kap, valamint lényegesen gyengébb minőségű tejből készítik, mint az eredetit. A mi trappistánk csak a nevében trappista.

Az igazi francia trappista nyerstejes, vagyis a lefejt tejet nem pasztörizálják, és két hónapig érlelik. Kép: Unsplash

Az igazi francia trappista nyerstejes, vagyis a lefejt tejet nem pasztörizálják, és két hónapig érlelik. Kép: Unsplash

A trappistához felhasznált alapanyag a tehéntejből, tejsavbaktérium-tenyészettel, oltóenzimmel és kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát hozzáadásával. A zsíros trappista szárazanyag-tartalmának legalább 56 százaléknak kell lennie.

Az igazi francia trappista nyerstejes, vagyis a lefejt tejet nem pasztörizálják, és két hónapig érlelik.Rendesen a körülbelül másfél kilós korong alakú sajt vágásfelületén 3-4 milliméteres, egyenletesen eloszló lyukak vannak. Íze és szaga savanykás, enyhén sós.

(Forrás: MTI Kép: Wikimedia, Unsplash)