Még félig sincs tele a pohár. Ahhoz, hogy a magyar agrárgazdaság magasabb szinten tudja kihasználni adottságait, élni tudjon napjaink vissza nem térő támogatási, pályázati, és az alacsony kamatkörnyezet nyújtotta lehetőségekkel, olyan pénzintézeti stratégiai partnerre van szüksége, amely nem csak finanszírozási, hanem a teljes gazdálkodási tevékenységét tudja szakmailag támogatni.

Az Erste Bank ezért újította meg Agrár Kompetencia Központját. A tanácsadó pénzintézeti modell kialakításával mind az ügyfelek, mind a bank munkatársai több piaci ismerethez, sőt – Magyarországon unikumnak számító – agrárpiaci előrejelzésekhez juthatnak. A bikalihoz hasonló fórumok jó alkalmak arra, hogy megosszuk ismereteinket, és közösen formáljuk piaci szemléletünket.

Fórián Zoltán (jobbra): "Az Európai Unió következő pénzügyi-kifizetési ciklusában a precíziós gazdálkodás lesz az egyik preferált terület"

A precíziós gazdálkodásra való áttérés szükségesség nem kérdőjelezhető meg, a kérdés inkább az, ki, mikor szánja el magát. Mivel az Európai Unió következő pénzügyi-kifizetési ciklusában – a környezetgazdálkodás mellett – éppen a precíziós gazdálkodás lesz az egyik preferált terület, az ilyen irányú fejlesztéseket a támogatási rendszer is motiválni fogja. – mondta Fórián Zoltán az Erste Bank bikali agrárgazdasági fórumán, ahol a precíziós gazdálkodás lehetőségeiről kaptak tájékoztatást a megjelent vállalkozások.

Gór Arnold, aki ugyancsak most csatlakozott az Agrár Kompetencia Központhoz, előadásában kiemelte, hogy precíziós gazdálkodás nemcsak a nagy agrárvállalatok lehetősége, ugyanakkor nem térül meg mindenkinek. Kifizetődőbb lehet intenzív, koncentrált termelés és magasabb hozzáadott érték esetén, mint például a kertészet és az állattenyésztés. A precíziós gazdálkodás kiválthat emberi munkát, segíthet döntéseket hozni, ellenben nem alkalmas a szaktudás kiváltására, ezért bevezetéséhez előzetes konzultációra, működtetéséhez pedig folyamatos szaktanácsadásra van szükség. Gór Arnold a precíziós gazdálkodás további terjedésére számít, mivel ez versenyelőnyt ad azoknak, akik képesek beruházni akár saját erőből, akár a mostani kamatkörnyezetben nagyon kedvező hitelek segítségével.

Gór

Gór Arnold a precíziós gazdálkodás további terjedésére számít.

Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kkv igazgatója szerint az Agrár Kompetencia Központjuknak nagy szerepe van abban, hogy kiemelkedő mértékben tudták növelni az agrárhitelportfóliójukat. Ez azt mutatja, hogy az ügyfelek is elismerik azt a tanácsadói, szakértői munkát, amit az Agrár Kompetencia Központ szakemberei nyújtanak nekik és a bank finanszírozással foglalkozó munkatársainak.

Az Erste célja továbbra is az, hogy ne egyszerűen hitelt kínáljon az agrárium szereplőinek, hanem szakértőivel elemzésekkel, tanácsadói munkával segítse a fejlődésüket, a legjobb szakmai és finanszírozási megoldások megtalálását. Ehhez ad most újabb lökést a két, országosan ismert agrárszakember csatlakozása az Agrár Kompetencia Központhoz.

Életrajz

Fórián Zoltán (48) élelmiszeripari és közgazdász végzettségű. Dolgozott a cukoriparban, három évet töltött az Agrárgazdasági Kutató Intézetben, a világ legnagyobb agrárbankjában, a Rabobankban 6 évig dolgozott, 12 évig működött az agrártanácsadó iparban, és ő ötlete nyomán született meg a Takarék Agrár Központ, amelyet több mint három évig vezetett. Zoltán az agrárközélet ismert és elismert tagja, 2015-ben ő kapta az „Év agrárszakértője" díjat. Számos bank és nagy agrárcég agrártanácsadója volt, részt vett a Vidékfejlesztési Program kidolgozásában, több élelmiszeripari és vállalati stratégiát készített, tagja a Magyar Sajtlovagrendnek.

Gór Arnold (36) gazdasági agrár végzettségű. Családi gazdaságban több, mint 25 éve a szántóföldi mezőgazdaságban tevékenykedik. Oktatott egyetemen, kutatási témája a precíziós növénytermesztés. Nemzeti kiválóság 2012-ban, kutatói ösztöndíj 2013-ban Potsdamban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési szakértője volt 2 évig, majd a Takarék Agrár Központ regionális agrár kapcsolattartójaként dolgozott. Angol és német nyelvtudása miatt többször képviselte a hazai érdekeket Brüsszelben. Elnöke volt a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztályának, és teljes jogú tagja a Magyar Akkreditációs Bizottságnak. Bejegyzett szaktanácsadó és agrároktatási szakértő.