Az agrártárca kiemelten támogatja a hazai kistermelőket, éppen ezért könnyíti a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás, illetve az értékesítés higiéniai feltételeit - mondta el Nagy István agrárminiszter.

Népszerű helyi termelői piacok

A tárcavezető beszédében kiemelte, hogy az utóbbi időszakban nagy népszerűségnek örvendenek a helyi termelői piacok, illetve a kézműves termékek, amelyek igen keresettek lettek a vásárlók körében.

Az agrártárca kiemelt figyelmet szentel a hazai kistermelők támogatására, valamint az értékesítési lehetőségek bővítésére. Hozzátette, hogy jelenleg országosan 321 termelői piac működik és több mint 23 ezer ember foglalkozik őstermelői tevékenységgel.

Az államtitkár kifejtette azt is, hogy a rövid ellátási lánc a felelős és környezettudatos vásárlás alapja. A felmérések szerint az árérzékenység mellett ma már a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont az élelmiszerek megvásárlásában.

A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors, illetve hatékony szállítását a termelőtől egészen a fogyasztóig. Ennek eredménye, hogy a gazdálkodók gyorsan reagálnak a piaci változásokra, ami versenyképesebb árakat garantál a fogyasztók számára. A folyamat ösztönzőleg hat a helyi gazdaságokra, a magyar munkahelyek megőrzésére, valamint a vidéki életforma fenntartására.

Rendeletben könnyítenek

Nagy István kiemelte, hogy az Európai Uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget kihasználva minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit. Így már nemcsak természetes személy végezhet kistermelő élelmiszer előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is.

Újabb segítséget és könnyítéseket kapnak a kistermelők - fotó: pexels.com

Emellett az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételi is egyszerűsödtek. Korábban ugyanis a hentesüzletek nem vehették át és dolgozhatták fel a friss vadhúst, csak és kizárólag fagyasztott formában vásárolhatták és értékesíthették azt. Az új szabályozás azonban lehetővé teszi a friss vadhús átvételét és az abból származó húskészítmények előállítását is.

A könnyítések célja, hogy minél több friss és biztonságos élelmiszer juthasson el a vásárlóknak, lehetőleg közvetlenül a termelőktől - zárta gondolatait Nagy István.